Societat 03/06/2015

L'hospital crea un sistema perquè les parteres expressin les seves preferències

Les embarassades podran posar per escrit en el nou Pla de part i de naixement els seus desitjos i preferències per al procés

J.d.
3 min
Sessió clínica a l'HNSM / J.D.

Escaldes-EngordanyAquest dimecres s'ha celebrat una sessió clínica a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell (HNSM) amb l'objectiu d'explicar als assistents el nou Pla de part i naixement desenvolupat pels Equips d'Atenció Especialitzada (EAE) de Ginecologia i Obstetrícia i de Pediatria i Neonatologia. Més d'una seixantena d'assistents han rebut indicacions dels objectius que persegueix el nou Pla i com començarà a funcionar la prova, a partir d'aquest divendres. Es tracta d'un formulari que les futures mares podran omplir expressant les seves preferències i desitjos per al procés de part i l'immediatament posterior. No obstant això, els responsables del programa han advertit que el procés de part és molt dinàmic, i davant les situacions que es puguin donar el metge i els infermers vetllaran sempre per la salut del nadó i la mare.

Entre altres coses les dones embarassades podran triar, amb antelació, sempre guiades pels professionals, els ambients, la mobilitat, els mètodes contra el dolor, les posicions, la instrumentació, les primeres vacunes, altres medicaments o l'alimentació pel nadó que prefereixen. Les opcions es distribueixen en les seccions d'acompanyants, part, postpart, necessitats o situacions especials i altres comentaris. "És una manera de pactar què és el que la dona espera viure en el moment del part" ha explicat la llevadora referent, Cristina Pérez, tot recordant que les decisions importants les prendran els professionals sanitaris.

La metge especialista en ginecologia i obstetrícia de l'HNSM, Marta Bueno, ha assegurat que el servei fins ara "no era desorganitzat", però que amb el nou sistema es posen per escrit els serveis que l'hospital pot oferir i veure quines són les preferències de la pacient. Per exemple, a l'HNSM no es pot tenir un part sota l'aigua, ja que el personal que hi ha disponible només permet assistir la fase de dilatació a la banyera del centre, segons ha explicat Bueno.

L'objectiu d'aquesta prova és, a més, com han explicat els professionals en la sessió clínica, que les dones tinguin una millor experiència en el part, per la qual cosa és fonamental, ho proven els estudis, l'actitud de l'equip que l'assisteix. D'altra banda, el creixement de l'equip de ginecologia, obstetrícia i pediatria a l'hospital servirà per coordinar millor els equips. Les demandes de les dones serviran per decidir, també, si en un futur es poden afegir més serveis, segons ha explicat Bueno.

En aquest sentit, Cristina Pérez ha afegit que, cada vegada més, "vénen dones amb idees preconcebudes errònies", "ara demanen més coses que abans". Segons la llevadora l'accés a la informació ha fet que les dones demanin procediments que abans no demanaven, però s'ha afanyat a recordar que "quan et poses en les mans d'un professional sanitari ho farà tot per tu" i que moltes vegades el que la pacient demana no és el més convenient.

Tria de les vacunacions

Una altra de les coses que podran triar les dones embarassades és si volen seguir el calendari de vacunacions del Principat o seguir el calendari d'un altre país. És un cas habitual entre les dones transfrontereres que viuen a l'Alt Urgell però pareixen a l'hospital andorrà. El metge especialista en pediatria i cap de l'EAE de Pediatria i Neonatologia de l'hospital, Josep Estrada, ha recordat que Andorra té un reglament de vacunes obligatòries, tot i que l'"obligatorietat no queda establerta de quina manera es pot fer". No obstant això, Estrada ha insistit que els casos de famílies que rebutgen la vacunació són casos excepcionals. Els professionals mèdics, de fet, aconsellen als pares sobre aquest tema, encara que han de respectar la decisió final de la família mentre no hi hagi un risc vital per al nadó.

stats