Societat 19/07/2017

Macron i les set diferències

Un repàs a la fotografia que el copríncep francès ha 'andorranitzat'

ARA Andorra
3 min
La fotografia oficial d'Emmanuel Macron i la que s'ha fet expressament com a copríncep d'Andorra / SOAZIG DE LA MOISSONNIÈRE

Andorra la VellaLes institucions andorranes han celebrat que finalment un copríncep francès hagi 'andorranitzat' la seva fotografia oficial, que com és tradició presidirà, al costat de la imatge del copríncep episcopal, els principals edificis oficials del país. Emmanuel Macron va lliurar la fotografia al cap de Govern i al síndic general aquest dimarts, durant la primera reunió que mantenien després que fos elegit nou president de la República Francesa.

L'aparició de la fotografia no va ser del tot una sorpresa, ja que tal com ha explicat el síndic general, Vicenç Mateu, el director de gabinet de la representació del copríncep francès, Pascal Escande, ja li havia comunicat fa unes setmanes que hi podria haver aquesta possibilitat. Mateu, però, ha aclarit que "no ho vam comentar per por que finalment no fos així". El síndic general ha recordat que fa uns quants anys aquesta possibilitat ja es va posar a la palestra, però ha deixat clar que no ha estat una petició des d'Andorra, sinó simplement una qüestió que s'havia comentat. "És un detall, una manera de demostrar la seva vinculació al país", ha celebrat Mateu. Toni Martí també va destacar aquest dimarts que es tractava del primer copríncep francès que es mostrava al costat de la bandera andorrana, com a "símbol del seu compromís amb el país".

Si la fotografia oficial de Macron, obra de la fotògrafa Soazig de la Moissonnière, ja va despertar la curiositat de mig món pel simbolisme dels diferents objectes que hi apareixen, la nova imatge com a copríncep també ha generat tota mena de comentaris a Andorra, i fins i tot dubtes sobre si es tractava d'un fotomuntatge.

Però fent una comparació de les dues fotografies s'aprecien diverses diferències, a banda de les evidents: la medalla de copríncep que porta penjada al coll, i la bandera andorrana a la part dreta, que ocupa el lloc de l'europea en la fotografia original, de manera que la francesa i l'europea passen a estar juntes al cantó esquerre, i es trenquen les interpretacions sobre passat-futur que s'han fet durant les últimes setmanes. Però també hi ha d'altres detalls que passen més desapercebuts, com és el cas de l'hora que marca el rellotge, i que sembla evidenciar que la fotografia que es va fer en primer lloc va ser la d'Andorra, ja que les busques marquen quarts de vuit en un cas, i quarts de nou en l'altre.

Toni Martí i Vicenç Mateu s'han reunit aquest dimarts amb Emmanuel Macron. / SFG / EFE / FERNANDO PÉREZ

També crida l'atenció que el reflex del tinter en forma de gall -que representa la tradició i la nació- que es podia apreciar sobre un dels dos Iphones que té sobre la taula, ha desaparegut. També ho ha fet la cadira que hi havia darrere l'escriptori on està recolzat Macron. Les mans del copríncep també estan més separades del cos en la versió andorrana, i sembla que la finestra de la dreta està una mica més ajustada, a banda de les diferències en el cel i en el reflex de la llum de fora sobre l'escriptori.

En canvi, sorprèn que l'expressió i la posició de la cara sigui gairebé exacta en les dues fotografies, i queda la incògnita de com es va fer la fotografia amb la medalla, tenint en compte que no la va rebre fins aquest dimarts. Li deixaria François Hollande?

stats