Societat 07/10/2014

Magda Marquet recomana apostar per l''ehealth' per desenvolupar una indústria de la biotecnologia a Andorra

L'experta andorrana, que fa gairebé 30 anys que treballa als EUA, parla del potencial que té el país i de la necessitat d'atreure talent en aquest camp

Marta Tort
2 min
La presidenta d'Andbio, Vanesa Arroyo, conversa amb Magda Marquet / M.T.

Escaldes-EngordanyLa presidenta honorífica d'Andbio i doctora en enginyeria bioquímica, Magda Marquet, recomana a Andorra apostar per un sector de la biotecnologia que no requereixi massa infraestructura, com és l''ehealth', un àmbit que se centra en la prevenció de malalties mitjançant la tecnologia, per reduir la medicació i detectar problemes abans que ho siguin. La investigadora andorrana, que fa 28 anys que està establerta a Califòrnia, considera que centrar-se en aquest àmbit pot ser més fàcil perquè "ja hi ha coses que van en aquesta direcció", a diferència d'intentar començar per la recerca de medicaments nous, un treball "que demana una estructura molt grossa".

Magda Marquet ha exposat aquest dimarts en el marc del primer Fòrum de Biotecnologia els avenços que ha fet en aquest àmbit al llarg de la seva carrera, i ha destacat que la celebració d'aquest esdeveniment "és un primer pas molt important per educar el país sobre què és la biotecnologia i per cristal·litzar la idea". La investigadora creu que Andorra pot aprofitar els avenços que s'han fet en la matèria, sobretot a EUA, per poder desenvolupar de manera més fàcil aquest sector. De fet, s'ha mostrat convençuda que si el país sap atreure talent i dóna les condicions positives als professionals, moltes persones que en el seu moment van marxar del país, com ella, per fer carrera en aquest àmbit, poden retornar.

Marquet ha reconegut que, com tots els sectors, "costa molt començar, però un cop s'ha creat una base, el talent atreu el talent". A més, cal tenir en compte que la biotecnologia no només afecta l'àmbit de la salut, sinó també l'agricultura, l'energia, etc., ja que és molt global i, per tant, "pot tenir repercussions econòmiques molt importants per al país".

Com a punts forts, la investigadora ha destacat la qualitat de vida i la seguretat que ofereix el país, la proximitat amb centres importants d'investigació com són Barcelona i Tolosa, i la mentalitat empresarial dels andorrans. En aquest sentit, ha assegurat que "quan veig el que van fer els nostres pares i padrins per reinventar-se i crear l'economia que coneixem ara, penso que l'esforç va ser molt més gran del que es requereix per crear una indústria de biotecnologia". Tot i això, considera molt important que tant el Govern com les persones que donen suport a aquest sector "comprenguin la importància d'invertir per poder recollir els fruits de la seva inversió".

stats