Societat 31/08/2016

Matar una economia de bogeria per salvar el planeta

El professor de la Universitat Pierre-et-Marie-Curie, Gilles Boeuf, i el geòleg investigador de l’Institut Pirenaico de Ecología del CSIC, Juan Ignacio López Moreno, han participat aquesta tarda a la Universitat d’Estiu per tractar les incerteses sobre els efectes del canvi climàtic.

Ana
2 min
El professor de la Universitat Pierre-et-Marie-Curie, Gilles Boeuf

Andorra la Vella“El clima sempre ha canviat”, explica el professor de la Universitat Pierre-et-Marie-Curie, Gilles Boeuf, però el problema i l’extrema gravetat dels efectes del canvi climàtic es donen per la velocitat amb què es produeix aquest. Boeuf demana de mirar el passat per comprovar com els canvis en les temperatures no són nous, però sí l’impacte que es produeix sobre el medi ambient: “en 70 anys hem perdut la meitat d’espècies del mar i de la terra”, recorda juntament amb els efectes de la desforestació que es viu quan marxa el bosc nadiu, la dràstica reducció dels recursos pesquers, i l’escenari que es produiria amb l’augment de dos graus de la temperatura global: “amb aquest, desapareixeria el corall marí, i sense aquest, el 33% de les espècies del mar”.

El geòleg investigador de l’Institut Pirenaico de Ecología del CSIC, Juan Ignacio López Moreno, també ha participat aquesta tarda a la Universitat d’Estiu però per tractar les incerteses sobre els efectes del canvi climàtic. López ha alertat del canvi de l’estacionalitat dels recursos en els propers anys, comptant amb una reducció de la neu i els indrets de muntanya, “on hi haurà més aigua a l’hivern i menys a l’estiu”. L’investigador del CSIC ha assenyalat que el paper d’Andorra en la lluita contra el canvi climàtic és irrellevant al costat dels grans estats emissors, però que per exemplaritat i ètica, les seves polítiques poden ser rellevants.

En aquest sentit, Boeuf recorda que és un exercici de responsabilitat desenvolupar una ciència amb consciència, “no és la fi del món, hem de matar una economia de bogeria” perquè el sistema no és sostenible, ha recordat.

Sobre les incerteses dels efectes del canvi climàtic sobre la neu, López proposa un debat sobre quines parts del canvi climàtic necessiten d’actuació immediata i recorda la situació dels espais de muntanya com un dels principals afectats: “les temperatures pujaran, amb alteracions en els cabals dels rius, i evolucionaran les precipitacions i les acumulacions de la neu a la muntanya”. Un fet que produirà una reducció de la neu, amb “més aigua a l’hivern i menys a l’estiu”.

stats