Societat 06/07/2015

Més de 13.000 infants atesos a l'Àfrica durant el 2014 gràcies a la campanya 'Ara no podem parar'

Unicef ha presentat la memòria 2014 en la qual explica les accions realitzades durant l'any i la gestió dels 579.631 euros rebuts, sobretot de donacions

Ana
3 min
Una mare i el seu nadó a l'Àfrica / Unicef

Andorra la VellaEl febrer del 2014, el comitè andorrà d'Unicef va posar en marxa la campanya 'Ara no podem parar', amb l’objectiu d’aconseguir donatius per destinar-los a accions per reduir la mortalitat infantil. Així, segons la memòria de l'entitat, durant l'any passat es van poder vacunar més de 13.000 infants contra el xarampió, s'han tractat quasi 300 menors contra la desnutrició i prop de 6.800 persones han tingut accés a l'aigua potable, gràcies als SMS enviats des d'Andorra per la campanya i altres accions solidàries. D'altra banda, en els programes que desenvolupen a Camerun, Congo i Mauritània, 73.930 adolescents i joves han participat en jornades de sensibilització sobre la prevenció del VIH i altres malalties de transmissió sexual, s'han pogut censar 12.137 infants a la regió congolesa de Lékoumou i 560 parelles educadores han informat els joves sobre la Sida i altres malalties de transmissió sexual.

Segons les dades de la Memòria d'Unicef del 2014, a Camerun, 5.000 adolescents i joves han participat en els tallers per sensibilitzar-los sobre els factors de risc de contagi del VIH i altres malalties de transmissió sexual, l'anàlisi del comportament de les seves comunitats, etc. 73.930 nois i noies han participat en jornades de sensibilització per prevenir aquestes problemàtiques i han estat mobilitzats per fer-se el test del VIH, 8.865 han estat aconsellats i s'han fet la prova per saber el seu estat serològic i 400 s'han beneficiat de suport sanitari, educatiu, nutritiu i psicosocial a través de visites a domicili.

Al Congo, l'acció s'ha centrat sobretot en la millora de l'estatus social de les poblacions autòctones de Lékoumou. Entre els resultats més destacats hi ha, per exemple, en l'àmbit de salut la vacunació de 375 infants de 0 a 11 mesos i 985 nens i nenes de 6 mesos a 5 anys que han estat desparasitats; 120 dones embarassades han estat immunitzades, s'han tractat 5.470 persones malaltes i 2.899 dones s'han fet el test del VIH i han rebut informació sobre com prevenir la infecció.

D'altra banda, per fomentar l'escolarització s'ha adquirit material per a més de 3.200 menors matriculats i s'ha desenvolupat un pla d'acció descentralitzada per millorar la qualitat de vida dels pobles autòctons. També s'ha iniciat un pla d'accés als serveis bàsics amb el cens de 12.137 infants; s'han detectat 650 dones embarassades i 1.985 que alleten i, a partir d'aquí, es volen posar en marxa estratègies de salut mòbil, registrar per a l'estat civil 2.000 infants autòctons que no tenen certificat de naixement i incloure a l'escola 630 nens i nenes autòctons.

Per últim, a Mauritània, alguns dels resultats són la posada en marxa d'un mòdul sobre salut reproductiva, higiene i VIH/Sida, l'ús del mateix per part de 560 parelles educadores per informar els joves sobre aquestes matèries, s'ha promogut la formació als pares d'alumnes i joves dels clubs escolars, s'ha dotat quatre escoles i quatre xarxes departamentals de joves d'ordinadors i connexió a Internet per promoure les competències TIC i facilitar l'accés a la informació, s'ha sensibilitzat 4.225 joves envers la Sida amb conferències, jornades culturals i visites a domicili, 2.000 parelles educadores han rebut formació i més de 60.000 persones s'han beneficiat d'activitats de formació i conscienciació organitzades pels mateixos joves i alumnes. Alhora, tres comunes (Boubacar ben Amer, Ould M'Bonny i Atar) tenen en marxa plans de desenvolupament comunals que integren la dimensió d'infància.

A tots els països es promou la vigència dels drets de la infància, igual com es fa a Andorra amb els Consells d'Infants, la recollida de dades per a l'Observatori de la Infància, la iniciativa Ciutats Amigues de la infància, així com exposicions al carrer, entre altres.

Recursos econòmics

Pel que fa als recursos de l'entitat, l'any passat Unicef Andorra va rebre 579.631,97 euros. D'aquests, el 93,1% ve del sector privat, sobretot de donacions (26%), i el 6,9% del Govern. El destí d'aquests fons és principalment els programes d'Unicef al món (81,57%), bàsicament de cooperació; mentre que la resta serveix per a la gestió i l'administració de recursos, la recaptació i presència social i la venda de productes i targetes d'Unicef.

stats