Societat 10/07/2016

Neix l'associació ATIDA per donar suport a donants i a trasplantats

L'associació vol que el Govern impulsi un sistema de carnets per fer-se donant a Andorra, tot i que admet dificultats pel fet que no es facin extraccions ni trasplantaments al país

M.t.
2 min
Els membres de l'associació durant una reunió aquesta setmana / S.F.

Andorra la VellaUn grup de persones que ha passat per l'experiència de ser trasplantats d'algun òrgan han impulsat l'Associació de trasplantats i donants d'Andorra (ATIDA) amb l'objectiu de donar suport a persones que es troben en la mateixa situació. Així ho explica un dels seus responsables, Víctor Torres, que va ser trasplantat d'un ronyó que li va donar la seva dona, i que assegura que les persones que han de passar per la mateixa situació volen tenir informació, i parlar amb algú que hagi passat pel mateix. La idea de crear una associació es va gestar l'estiu passat, quan Torres i la seva dona van conèixer una parella d'Ordino que també havia de passar per la mateixa operació i volien conèixer la seva experiència. Un any després, aquesta parella també forma part de l'entitat, que ja disposa d'estatuts des del passat mes d'abril.

A banda d'ajudar i acompanyar a persones que necessiten un trasplantament, l'associació també vol promoure que les persones es facin donants d'òrgans. "No és un tema tabú però la gent no en parla, és molt íntim. Cadascú dins dels seus pensaments sap si vol ser donant o no, però no ho diu", assenyala Torres. Per aquest motiu, volen que "la gent es reconegui com a donant" i que en parli amb naturalitat amb el seu entorn. A més, volen que el Govern impulsi aquesta qüestió, creant un sistema de carnets de donant, i que es doni a conèixer com es pot ser donant a Andorra.

Amb tot, els membres d'ATIDA reconeixen que es una qüestió complicada al Principat, ja que no es fan ni extraccions ni trasplantaments. "Malauradament, quan hi ha un decés d'un donant a Andorra és complicat, a no ser que es mori a França o a Espanya", reconeix Víctor Torres. Per aquest motiu, creuen que la possibilitat de fer extraccions a Andorra ha de ser una qüestió a plantejar-se en un futur. "Ara s'ha obert una escletxa petita amb el tema del cordó umbilical, i és qüestió d'obrir la porta una mica més", assegura el representant de l'entitat. De moment, ja han contactat amb el Govern per presentar l'associació i "ens consta que hi estan treballant", per la qual cosa Torres assegura que "ens ha donat molt bones sensacions".

La intenció d'ATIDA és organitzar tallers i conferències per apropar l'experiència de persones de diferents col·lectius, com és el cas d'esportistes d'alt nivell que estan trasplantats i que poden fer vida normal.

stats