Societat 14/06/2017

Neix 'Entre muntanyes, arrel de l'arbre', un documental sobre AINA i la vida de mossèn Ramon

El projecte, d'una durada de dos anys, es finançarà amb l'ajut d'entitats públiques i privades del Principat i també s'ha obert un compte bancari per col·laborar

ARA Andorra
3 min
Imatge promocional del documental.

Andorra la VellaEl 1976 va néixer AINA de la mà de mossèn Ramon. Quaranta anys després neix la voluntat de gravar un documental sobre la casa de colònies que descrigui el que representa AINA des que un nen la descobreix amb set anys fins que arriba a ser monitor. L’essència d’'Entre muntanyes, arrels de l’arbre' serà la casa de colònies, però aquesta va íntimament lligada a la vida de mossèn Ramon, que va arribar fa cinquanta anys a Andorra i s’ha erigit com una de les figures cabdals de l’entramat social. La seva dedicació durant més de quatre dècades s’ha vist reflectida en una casa de colònies que cada any acull centenars de nens i nenes que queden marcats per l’experiència única de formar part d’un col·lectiu que comparteix ensenyances i vivències.

AINA és un procés que guia els nens i nenes des de la infància fins a la joventut passant per l’adolescència. Per això, el testimoni visual seguirà aquesta línia cronològica i començarà fixant-se en els nens i nenes de set anys que arriben per primer cop a la casa de colònies. L’ull cinematogràfic seguirà pels joves de 8 a 12 anys que passen a la borda, fins a arribar als més grans, els de 17 anys que passen part de l’estiu als campaments.

'Entre Muntanyes' tindrà com a protagonistes els nens i nenes que omplen cada any els espais d’AINA però com els infants, es secundarà amb la figura dels monitors. Aquests, en molts casos, van complir totes les etapes d’infantesa, adolescència i joventut a AINA i són les persones que millor coneixen la voluntat d’ensenyança amb què mossèn Ramon va crear AINA. Per això, tindran un paper imprescindible en un documental que recorrerà totes les fórmules d’ensenyança, des de les espirituals a les terrenals, passant pels jocs a les reflexions col·lectives fins a arribar a les nits musicals vora la foguera en què la innocència deixa pas a la consciència col·lectiva.

L’objectiu és que 'Entre Muntanyes' duri entre 60 i 70 minuts, però pot variar entre uns 15 i 20. L’equip de gravació té definit l’objectiu de mostrar el valor educacional que transmet AINA. L’equip del documental està format per deu professionals i durant l’estiu d’enguany a AINA s’hi podrà trobar, entre tots els membres de l’equip, una directora, un director de fotografia diversos càmeres, un tècnic de so o l’equip de producció.

La voluntat és la d’executar un testimoni visual de gran qualitat, apte per ser reproduït en cinemes i televisions. Un projecte d’una durada de dos anys.

Un altre dels objectius cabdals de l’equip és internacionalitzar el projecte per mostrar la dedicació i els anys de feina que mossèn Ramon ha aconseguit amb AINA. Per això cal un pressupost elevat que ha dut l’equip de producció a posar-se en contacte amb les entitats públiques i privades més representatives del Principat. També s’ha obert a totes les famílies que hi vulguin participar amb una donació.

El resultat final pertanyerà a la casa de colònies i un cop feta la gira de presentació en què el documental s’emetrà en cinemes i a la televisió, el document gràfic només donarà beneficis econòmics a AINA.

L’objectiu és clar: deixar un testimoni visual que relati el que significa AINA per a totes les persones que hi han passat, les que hi són i el que pot representar per les que encara hi han d’arribar.

Durant la gravació del documental tothom podrà seguir les novetats gràcies al seguiment que l’equip en farà a les xarxes socials i a la web del projecte. A més, tots els interessats en col·laborar amb el projecte, podran fer-ho mitjançant un compte bancari destinat únicament a la gravació del documental.

stats