Societat 21/02/2017

Dos nous terratrèmols lleus a l'Alt Urgell

Des del passat diumenge s'han produït prop de 200 moviments sísmics a la zona, però els experts descarten que puguin anar a més

C.g.
3 min
Mapa cartogràfic de l'epicentre del terratrèmol / ICGC

Andorra la VellaAquest dimarts al matí, pels volts de les 9.15 hores, l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha detectat un nou petit terratrèmol amb epicentre a la comarca de l'Alt Urgell, concretament entre Noves de Segre i Senterada (ja al Pallars Jussà). Ha estat de magnitud 2,3 i en principi no hi ha constància que hagi estat percebut per la població, ha informat l'ICGC. El d'aquest matí no ha estat l'únic moviment registrat. Emergències de Catalunya ha informat, aquest dimarts a la tarda, d'un altre sisme a El Pla de Sant Tirs, també a l'Alt Urgell, de magnitud 2,5, sense constància, tampoc, que cap ciutadà l'hagi percebut.

Aquests moviments sísmics se sumen als que s'estan registrant a la zona des del passat diumenge, 12 de febrer. En total, estaríem parlant de 200 moviments registrats per les estacions sísmiques, la majoria "totalment imperceptibles per la població",ha assegurat a l'ARA Andorra el subdirector general de Geofísica i Sismologia de l'ICGC, Antoni Roca. A més, ha informat que entren "dins la normalitat sísmica de la zona" i que es van registrar episodis similars els anys 2005, 2006, 2007, 2009 i 2014.

Roca ha explicat que els sismes són produïts per una tensió d'orientació nord-sud de les plaques tectòniques, pel fet que la placa africana empeny la subplaca ibèrica, que forma part de la placa eurasiàtica.

De tota la sèrie sísmica des del diumenge a l'Alt Urgell, quatre han registrat sismes de magnitud superiors a 2,2. El terratrèmol més intens es va registrar dilluns a les 12.09 hores, i va ser de magnitud 3,3. De fet, aquest sí que es va notar a Andorra, amb intensitat II-III sobre una escala d'intensitats de XII. Per aquest motiu, l'Institut d'Estudis Andorrans té en curs una enquesta 'online' a la població per tal de saber si la ciutadania ha notat o no el terratrèmol. En una setmana tindran els resultats, que enviaran a l'ICGC. En qualsevol cas, perquè un terratrèmol pugui causar danys materials ha de tenir "una magnitud 4 o superior", ha informat Roca.

Des d'Andorra, la geòloga i investigadora del CENMA, Natàlia Gallego, ha coincidit amb Roca en el fet que episodis com el que s'està produint des de la matinada de dissabte a diumenge "són normals". També ho és el fet que es registri tanta activitat seguida, "ja que l'energia es va alliberant poc a poc". El darrer terratrèmol amb epicentre fora d'Andorra que es va notar al país va ser a l'Aude, a França, el mes de març de l'any passat. Va ser d'intensitat 3,3. Fent un repàs de l'històric de sismes amb epicentre a Andorra, cal anar fins al juny del 1987 per trobar-ne un de magnitud 3. Des de llavors tots (més d'un centenar) han estat inferiors.

Pel que fa a possibles rèpliques d'aquesta activitat sísmica com la que s'ha registrat aquest dimarts al matí, Roca creu que anirà a menys i que vindrà "un període de calma". De fet, les rèpliques s'estan reduint molt les darreres hores, ha afegit. Amb tot, Roca ha afegit que el risc zero no existeix, però considera que és poc provable que un terratrèmol de magnitud 4 en aquesta zona pogués causar danys, ja que es tracta d'una zona molt poc poblada.

Activitat moderada a Catalunya

Catalunya és una zona d'activitat sísmica "moderada", ha definit Roca, on cada any es registren diversos sismes percebuts per la població. Per trobar-ne de forts, però, cal remuntar-se al 1923, a Vielha. La intensitat va ser de més de 5 "però no es van produir danys perquè la zona llavors estava molt dessolada", ha informat el subdirector de l'ICGC. Amb tot, i per "trobar-ne de destructors" a Catalunya, cal retrocedir fins l'Edat Mitjana. Roca ha assegurat que "no és descartable" que es repeteixin sismes d'intensitat elevada, tot i que "la probabilitat és baixa".

Pel que fa a la zona de l'Alt Urgell, no és una zona, si es tenen en compte les anàlisis de repetició d'episodis, "on esperaríem terratrèmols preocupants a Catalunya". Si mai es produïssin, considera Roca, serien més a l'est, o a la zona entre Puigcerdà i Olot.

stats