Societat 18/01/2017

Obligació de comunicar els al·lèrgens en les etiquetes dels productes envasats

El Govern aprova un Reglament que estableix una moratòria de dos anys abans d'imposar saccions

Ana
3 min
Productes alimentaris envasats en un supermercat / M.T.

Andorra la VellaEl cap d’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn, Josep Casals, juntament amb el ministre de Salut, Carles Álvarez, han comparegut a la roda de premsa posterior del Consell de Ministres d'aquest dimecres per presentar el Reglament que regula la informació nutricional, els elements que poden estar relacionats amb al·lèrgies i la informació de què disposaran els consumidors amb l'etiquetatge dels productes envasats i no envasats. Aquest Reglament, tal i com ha explicat Casals, té base en l'extensa normativa comunitària atenent l'interès dels consumidors i els nous procediments de venda que s'imposen al mercat, com la venda per Internet. El Reglament estableix una moratòria de dos anys abans d'imposar sancions, segons aplicació de la Llei de salut i seguretat alimentària.

Pas endavant al Decret d’aprovació del Reglament relatiu a la informació alimentària facilitada al consumidor. El text que el ministre de Salut, Carles Álvarez, i el cap d’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn, Josep Casals, han presentat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres desenvolupa el marc normatiu actualitzat referent a la informació alimentària i nutricional dels aliments i productes alimentaris que es posen a l’abast dels consumidors a Andorra.

Aquest Reglament ha estat sotmès a un procés previ de consulta pública, i segons ha reconegut el ministre ha tingut en compte la proposta del grup liberal i les demandes dels sectors afectats. Per això, ha estat presentat i lliurat a les entitats i organismes que representen els diferents agents econòmics i socials afectats. El Decret d’aprovació té una disposició transitòria per la qual s’estableix un termini de 18 mesos perquè els diferents sectors afectats s’hi puguin adaptar, termini aquest que es perllonga pel que fa a la informació que caldrà lliurar als consumidors en relació als productes i substàncies al·lèrgens definits, pels quals es disposarà d’un termini complementari de 6 mesos més. "Una directiva europea comunitària que pretèn modernitzar les normes d'etiquetatge dels aliments", ha assegurat el ministre Àlvarez.

Aquest Reglament no serà de general compliment fins a principis de juliol del 2018 i en el cas de la informació referida als productes al·lèrgens, fins a principis del 2019. El Reglament, que el cap d’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn, Josep Casals, ha recordat que fa referència a la informació nutricional d'obligada comunicació, respon a la demanda social cada vegada més exigent pel que fa a la informació que han de contenir els aliments, i d'acord la normativa de la Unió Europea.

La normativa integra els principis rectors referits a la informació nutricional de caràcter obligatori que s’ha de posar a l’abast dels consumidors i aquella altra informació nutricional que és de caràcter opcional o voluntari, però que en cas que es faci constar a l’etiquetatge o que es proporcioni al consumidor, ha d’estar basada en l’evidència i ha d’evitar ambigüitats que puguin induir al consumidor a error. Segons Casals, "la informació ha de ser clara i llegible i que permeti prendre decisions amb coneixemnt de causa". El Reglament s’aplica tant en els aliments envasats, com en els no envasats, i preveu també la informació que ha d’estar a disposició del consumidor quan aquest els adquireix per mitjans de venda a distància.

També estableix com ha de constar la informació que és de caràcter obligatori i la dimensió de la lletra en l’etiquetatge, o en el cas dels productes no envasats, les mencions que els han d’acompanyar garantint que aquesta estigui a disposició dels consumidors. En el cas dels establiments que efectuen serveis de plats preparats, aquesta informació es pot lliurar al consumidor per mitjà d’un simple cartell o nota en què se li notifiqui que té a la seva disposició la informació alimentària referida als plats que se li puguin oferir. D’aquesta manera els establiments hauran de disposar de les respectives “fitxes tècniques” d’aquells plats que elaboren i serveixen. El Reglament contempla els requisits específics referits a la informació que ha d’acompanyar les carns fresques, el peix i la fruita i la hortalissa, en relació al seu lloc de procedència o origen i quan s’escau, les respectives modalitats de producció, categories i varietats.

stats