Societat 24/05/2017

El premi Civisme per a la Joventut passarà a ser bianual

Els projectes Jove Voluntariat Lector i 'Conseil de la vie quotidienne' han estat les dues iniciatives guardonades en l'opció col·lectiva

Ana
3 min
El projecte 'Conseil de la vie quotidienne', guanyadors del Premi de Civisme per a la Joventut. / J.R. (ANA)

Andorra la VellaL’any 2011 es creava l’associació dels condecorats de la Legió d’Honor i de l’Ordre Nacional del Mèrit Francès (ACLHNM), una entitat formada per persones que algun moment de la seva vida han rebut una d’aquestes dues mencions per part del govern francès. El foment de valors de l’ACLHNM va servir com a motivació perquè el mateix any s’iniciés el premi de Civisme per a la Joventut, per tal de fomentar l’esperit cívic del jovent entre els 10 i 20 anys.

La sisena edició del premi ha comptat amb quatre propostes, tot i que dues van quedar descartades des d’un bon inici. El jurat del premi ha decidit entregar per partida doble el premi col·lectiu al projecte Jove Voluntariat Lector i ‘Conseil de la vie quotidienne’, davant la dificultat per decidir “quina de les dues iniciatives era més ètica”, segons han explicat els membres del jurat. A més, per primer any la modalitat individual ha quedat deserta, ja que no s’ha rebut cap sol·licitud. Una circumstància que des de l’associació han explicat per la dificultat de validar els fets que s’han dut a terme, perquè cal recordar que els actes cívics han de ser ratificats pels centres educatius, entitats o associacions sense ànim de lucre.

Enguany, el projecte Jove Voluntaritat Lector, format per les escoles Maria Moliner, el Col·legi del Pirineu, l’escola andorrana i el Lycée Comte de Foix, ha estat un dels guanyadors del premi col·lectiu d’aquest any. La iniciativa, que pretén apropar la lectura a petits i grans, ja va ser premiada l’any 2014 per la seva tasca. Tot i això, el jurat ha decidit premiar novament el projecte en vista de la seva evolució amb els anys ja que, segons ha explicat el president de l’ACLHNM Josep Marsal, han desenvolupat la idea de forma gradual i “han sumat noves escoles i ara, no només es dediquen a la gent gran, també tracten amb petits”.

D’altra banda, el segon guanyador ha estat el ‘Conseil de la vie quotidienne’, una iniciativa sorgida pels infants del Lycée Comte de Foix, que permet als alumnes vetllar pel funcionament del centre fora de les hores lectives. La creació d’un carnaval, l’elaboració de menús específics pels estudiants de diferents cultures o la cura de les diferents instal·lacions de l’institut, són només algunes de les accions que han dut a terme fins a deu delegats del Lycée durant l’any 2016.

Cadascun dels alumnes del projecte ha rebut un diploma com a gratificació, així com una placa pels responsables, i a tot això cal sumar-hi una aportació econòmica de 500 euros perquè puguin continuar desenvolupant la seva tasca. L’acte ha comptat amb la presència del ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, que ha ressaltat la necessitat d’aquest tipus de premis, per tal de “fomentar els valors cívics en la lluita per formar ciutadans”.

El premi passarà a ser bianual

Els membres de la junta de l’associació han aprofitat el lliurament per explicar que “en vista de la manca de sol·licituds en la modalitat individual, hem decidit fer un any de reflexió per replantejar el guardó”. Això implicarà que l’any vinent no es reparteixi i que, per tant, la setena edició d’aquesta gratificació es produeixi l’any 2019 en un format bianual.

Des de l’associació també han posat en relleu que una de les dificultats més grans a l’hora de triar els projectes és que “la majoria són repetits d’un any per l’altre”. Per aquest motiu, també s’ha decidit replantejar el premi durant aquest any de reflexió.

stats