Societat 01/08/2017

Protocol entre Andorra i Espanya per al trasllat de persones amb malalties infeccioses

Dolors Montserrat posa en relleu les oportunitats que podria suposar per a Andorra que Barcelona aculli l'Agència Europea del Medicament

Ana
3 min
La ministra espanyola de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, conversa amb el titular de Salut, Carles Álvarez, a Sant Julià de Lòria. / D. R. (ANA)

Andorra la VellaLa ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat espanyola, Dolors Montserrat, i el titular de Salut, Carles Álvarez, han signat aquest dimarts un protocol d’entesa per al trasllat de persones diagnosticades amb malalties infeccioses greus a centre mèdics espanyols i perquè hi hagi una assistència mèdica per part de l’estat espanyol en aquest aspecte. La titular de Sanitat espanyola ha destacat que aquest acord amplia el memoràndum que ambdues parts ja tenien signat en el cas de l’Ebola, la qual cosa demostra, també, la voluntat d’ambdues parts de continuar treballant plegades. Álvarez, de la seva banda, ha destacat que es tracta d’un conveni “molt important” .

El document, tal com ha destacat Álvarez, serà d’aplicació per a totes les malalties infeccioses d’alt risc. En aquest sentit, cal destacar que no només suposarà que les persones infectades puguin ser traslladades als centres especialitzats espanyols, sinó que també puguin rebre aquesta assistència si són diagnosticats en un país que no compta amb l’assistència adequada per fer-hi front.

Aquesta signatura ha tingut lloc durant la visita de Montserrat a Andorra, la primera d’una ministra de Salut espanyola i que, tal com ella mateixa ha remarcat, serveix per reforçar “els llaços que ens uneixen”. De fet, ha insistit en què no s’ha tractat d’una visita “protocol·lària” sinó de treball i que, a més de l’acord, s’han tractat altres temes, com el referent al sistema de donació de cordó umbilical que, tal com ha destacat Montserrat, “funciona molt bé a Andorra”, així com sobre el banc de sang, ja que la titular de Sanitat espanyola ha recordat que Andorra dona sang al banc català i que es vol que hi hagi una reciprocitat, en el sentit que des del Principat es pugui tenir accés als recursos d’aquest servei. "Aquesta és una qüestió –ha destacat Montserrat– que necessita de tramitació jurídica dels dos governs i sobre la qual caldrà continuar treballant". També s’ha abordat la qüestió de la col·laboració amb l’agència espanyola del medicament, perquè Andorra es pogués incorporar als assajos que es fan i, fins i tot, perquè pogués prendre part en la “prova pilot” per participar en la central de compres, perquè l'adquisició de medicaments o de productes ortoprotèsics li pogués sortir més a compte.

Qüestionada pels mitjans de comunicació, la ministra també ha posat en relleu que hi pot haver un treball conjunt pel que fa al trasllat d’òrgans i, en aquest sentit, Álvarez ha recordat que es continua treballant en el projecte de llei de cèl·lules, òrgans i teixits que podria entrar a tràmit parlamentari a finals d’any, "juntament" amb la de reproducció assistida. Montserrat ha recordat que Andorra necessita aquestes lleis per poder tancar els convenis escaients en matèria de trasllats d’òrgans.

Agència Europea del Medicament

La visita de Montserrat ha coincidit amb la notícia que Barcelona serà una de les dinou finalistes per acollir l’Agència Europea del Medicament. El Principat dona suport a aquesta candidatura ja que, tal com ha recordat Álvarez, pot ser “positiu per a Andorra”, ja que alguna empresa podria fins i tot acabar instal·lant-se a Andorra per la proximitat amb Barcelona, o el país es podria beneficiar dels assajos clínics que es puguin dur a terme al voltant d’aquesta agència. Montserrat ha destacat també els beneficis que podria suposar per a Andorra la ubicació d'aquest organisme a la capital catalana i ha destacat que el suport del Principat és “importantíssim” perquè “Europa s’escolta Andorra”. Montserrat ha remarcat que acollir aquesta agència suposa un miler de treballadors, 40.000 experts anuals a la ciutat i 1.600 empreses adjacents, i tot aquest impacte, ha remarcat, podria beneficiar Andorra.

Abans de la trobada entre les dues delagacions, Montserrat s'ha reunit amb el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, i ha visitat les obres de remodelació de la catedral de la Seu d'Urgell. Ja a Andorra, ha conegut el Camí saludable dels drets humans a Sant Julià de Lòria.

stats