Societat 19/10/2016

Recull de deures i valors deontològics per als magistrats, batlles i fiscals

El Consell Superior de la Justícia ha aprovat un document, que publica el BOPA aquest dimecres, amb les obligacions i els valors personals que han de tenir els membres del poder judicial

Ana
3 min
El CSJ ha consensuat aquest document / ARXIU ANA

Andorra la VellaEl Consell Superior de la Justícia va acordar el 12 d'octubre un recull d'obligacions i valors deontològics per regular el comportament dels membres del poder judicial, que aquest dimecres publica el Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA). El recull s'estructura en dues parts: la primera fa referència a les obligacions i la segona als valors per complir les funcions de magistrat, batlle i fiscal de manera satistactòria per a la societat.

La independència és la primera obligació a què es refereix el document, que posa en relleu que és "la primera condició d'un procés just" i que, com a defensors de les llibertats i els drets individuals, els membres del poder judicial han d'aplicar les normes del dret "sense tenir en compte el fet de no complaure les parts processals ni el desig d’agradar als poders públics, als mitjans de comunicació o a l’opinió pública". A més, tot i reconèixer el dret a la seva privacitat, el document remarca que "s’han d’abstenir d’adoptar una conducta pública que pugui generar dubtes sobre la seva independència en l'exercici de les seves funcions". Remarca també que per a garantir aquesta independència, la justícia s'ha de dotar "dels mitjans materials, pressupostaris i humans" per "excloure qualsevol dependència".

També la imparcialitat i l'objectivitat, segons el document, són "elements essencials" per la confiança dels ciutadans en la justícia i els considera "un deure absolut". Per això, cal obligar els magistrats, batlles i fiscals a "l’aplicació estricta de les regles d’incompatibilitat professional" i a evitar "la contesta de consultes jurídiques" fora del cercle estricte més proper. A més, han de ser persones íntegres, tant en la vida personal com professional, i es fa especial incidència en no utilitzar "la seva condició" per "obtenir favors o avantatges de qualsevol tipus". L'acord també fa referència a la reserva, la discreció i l'atenció en l'exercici de les funcions pròpies dels membres del poder judicial, posant en relleu la importància del tracte respectuós i amb dignitat cap a tots els col·laboradors i la confidencialitat, la discreció i la prudència en les seves intervencions públiques.

L'apartat de les obligacions acaba fent referència a la professionalitat, tot incidint en la màxima dedicació però sense tancar la porta a activitats compatibles, com la docència o la investigació, alhora que assenyala que els afers que els concerneixen "s'han de tractar amb diligència i en un termini òptim i previsible de durada raonable". Finalment, destaca que els magistrats, batlles i fiscals "al llarg de la seva carrera professional han de formar-se de manera contínua".

Valors personals

El document remarca que per poder complir les obligacions esmentades cal també tenir en compte un seguit de valors personals. Així, han de demostrar coneixement i tenir seny, amb un comportament "raonat, just i prudent" i s'han de mostrar lleials. La lleialtat a la Constitució, a les institucions democràtiques, als drets fonamentals de la persona, a la llei i a les normes processals es destaca perquè comporta el fet d'"exercir les seves funcions jurisdiccionals sense sobrepassar-les".

També es dóna importància a la humanitat i la delicadesa, argumentant que no es pot "defugir la dimensió humana" de les decisions que estan obligats a prendre, per la qual cosa ha d'imperar el respecte cap a les persones jutjades, però al mateix temps s'han de mostrar "ferms i coherents", "encara que això els comporti situacions d’impopularitat i solitud". Entre els valors que han de tenir, continua el document, s'hi troben la seriositat i la prudència, aquesta darrera tant en la vida professional com en la privada per tal de "mantenir la confiança dels ciutadans en el sistema judicial".

S'incideix, així mateix, en la capacitat de treball -també en equip-, ja que la funció judicial "implica un treball permanent i un esforç intel·lectual continuat", i en la capacitat d'escoltar -"sense apriorismes ni prejudicis"- i de comunicar d'una manera "clara, respectuosa, no discriminatòria i serena". Per acabar, el document assenyala que les decisions que es prenguin han de ser "entenedores" i que "posin de manifest les raons per les quals han estat preses".

stats