Societat 18/10/2017

Reducció d'un 13% dels diòxid de nitrogen el 2025

El Govern aprova l'Estratègia del medi atmosfèric 2017-2030 que inclou accions per reduir les emissions pel que fa a la contaminació de l'aire, l'acústica o la lumínica

Ana
2 min
El director general de Medi Ambient, Marc Rossell, en l'explicació de l'Estratègia del medi atmosfèric. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaEl Govern ha donat llum verda aquest dimecres a l'Estratègia del medi atmosfèric 2017-2030 que inclou les accions que es duran a terme en aquest període per reduir les emissions, no només pel que fa a la contaminació de l'aire sinó també a l'acústica, la lumínica, la protecció de la capa de l'ozó o les ones electromagnètiques. Quant als objectius concrets, per exemple, cal destacar que es preveu una reducció de cara al 2025 d'un 13% dels nivells de diòxid de nitrogen (NO2) i de les partícules en suspensió (PM2,5) que contaminen l'aire i que al país estan molt lligats al trànsit.

L'estratègia del medi atmosfèric defineix un seguit d'objectius concrets en dos programes específics: la vigilància del medi atmosfèric i la prevenció i reducció de les emissions, en els àmbits d'actuació abans esmentats (aire, soroll, llum i ones electromagnètiques). Així, es pretén vigilar, conèixer i caracteritzar la qualitat de l'aire, la contaminació acústica, la lumínica i l'electromagnètica i prevenir i reduir les emissions que es deriven del transport, de la calefacció, i d'altres activitats potencialment contaminants.

Pel que fa a la qualitat de l'aire, i tal com ha concreta el director general de Medi Ambient, Marc Rossell, el que es pretén és continuar mantenint la vigilància actual, renovant el 50% dels analitzadors abans del 2021. Amb les dades obtingudes es vol modelitzar escenaris de la qualitat de l'aire per definir mesures de reducció en aquelles zones que es prevegin més sensibles i se seguirà difonent la informació disponible. L'objectiu de cara al 2025, i pel que fa a les emissions degudes al transport, és eliminar els pics de contaminació i de cara al 2030, tal com s'ha esmentat, assolir nivells anuals inferiors a 40 μg/m3 de NO2 en proximitat al trànsit i de 10 μg/m3 de PM2,5, a través del foment de la mobilitat sostenible, del programa Engega o la millora general de la circulació a través, per exemple, de mesures de conscienciació. Pel que fa a les emissions degudes a les calefaccions, es vol estabilitzar els nivells de PM10 per sota dels 20 μg/m3 (valors que fixa l'OMS) i de cara al 2030 reduir el nivell hivernal per sota de 40 μg/m3 de NO2. Entre les accions per aconseguir-ho, el foment de l'eficiència energètica, d'energies alternatives i el Pla sectorial d'infraestructures energètiques en el qual treballa el Govern.

Quant a la contaminació acústica, el que es pretén és vigilar en continu la qualitat, completant la xarxa actual. Així es vol conèixer l'estat actual d'aquesta contaminació i les fonts d'emissió i també la de la contaminació electromagnètica. S'actualitzarà i ampliarà el mapa lumínic que es va fer el 2013 i s'analitzaran els nivells electromagnètics obtinguts per Andorra Telecom. Pel que fa a les emissions d'altres activitats potencialment contaminants, es vol reduir els gasos sotmesos al Protocol de Montreal i l'esmena de Kigali i fer davallar les denúncies per contaminació lumínica i els nivells de qualitat acústica deficient o dolenta. Caldrà actualitzar el reglament que regula les substàncies que afecten la capa d'ozó, el reglament de contaminació acústica i el cadastre sonor i desenvolupar un marc normatiu per prevenir i reduir la contaminació lumínica.

stats