Societat 30/07/2016

Scalada Vision s'acomiada superant la xifra rècord dels 100.000 espectadors

El ministre Francesc Camp es marca un any i mig per definir com ha de continuar la relació amb el Cirque du Soleil i aposta per portar més espectacles culturals en temporada baixa

Ana
3 min
La família on ha recaigut el visitant número 100.000

Andorra la VellaLes sessions del Cirque du Soleil d'enguany, amb l'espectacle Scalda Vision, han posat el punt final aquest dissabte superant per primera vegada la xifra dels 100.000 espectadors. Per donar rellevància a aquesta fita, abans de l'espectacle s'ha homenatjat a l'espectador número 100.000 premiant-lo amb una estada a Andorra per a l'any vinent. El ministre de Turisme, Francesc Camp, s'ha mostrat satisfet del nombre d'espectadors, tot recordant que el projecte del Cirque du Soleil va començar amb menys de 50.000 espectadors "que s'han més que doblat" en tres anys, cosa que "demostra que l'espectacle està agradant i està més que consolidat". De cara al futur, Camp ha indicat que "tenim clar que Scalada s'acaba l'any que ve" i que, per tant, s'haurà de fer una reflexió per veure com ha de continuar la relació amb la companyia canadenca i com es pot consolidar l'oferta cultural del país proposant més espectacles durant la primavera o la tardor.

Una família de Valls, els afortunats

Una família de Valls ha estat l'afortunada que s'ha emportat una estada a Andorra per veure el Cirque du Soleil l'any vinent, pel fet d'haver coincidit amb l'espectador número 100.000 aquest dissabte al vespre, durant la darrera funció d'aquesta temporada. Els visitants, Joan Morales i Raquel Pelfort amb els seus dos fills, han quedat descol·locats quan, mentre entraven al recinte mitja hora abans de començar l'espectacle, han estat rebuts amb música i serpentines per dos dels artistes de la companyia, el ministre de Turisme i els mitjans de comunicació. Pelfort, visiblement sorpresa, ha explicat que ja és el tercer any que visiten el Cirque du Soleil a Andorra, i que han aprofitat per passar el cap de setmana al país.

De la seva banda, el ministre de Turisme ha valorat amb satisfacció la xifra rècord assolida, i també ha avançat que és molt possible que se superin els 20 milions d'impacte econòmic, sumant la despesa dels visitants, els costos logístics, l'impacte mediàtic, etc. Un dels factors que han ajudat a superar els 100.000 visitants ha estat el fet de disposar enguany d'un recinte tancat, de manera que, a falta de tancar les xifes, el ministre ja ha avançat que l'ocupació mitjana serà superior a la dels altres anys. De fet, tot i que enguany hi ha hagut poca pluja, alguns cops ha plogut abans de la funció i això altres anys feia minvar el nombre d'espectadors. L'envelat també ha protegit els visitants del fred que ha fet alguns dies, i ha fet que l'equip organitzatiu deixés de tenir "el patiment constant" d'altres anys. Francesc Camp també ha assegurat que l'envelat no ha fet minvar la qualitat de l'espectacle, de manera que el format es mantindrà de cara l'any vinent.

D'altra banda, pel que fa a l'espectacle en si, Camp ha reconegut que enguany s'ha pogut constatar un canvi important de concepte, amb números més tecnològics i musicals, i amb menys números espectaculars. Així, el ministre l'ha qualificat de "canvi agosarat però que ha funcionat", ja que la reacció del públic ha estat molt bona.

Reflexionar sobre la relació futura amb el Cirque du Soleil

El ministre ha recordat que enguany es va signar un contracte amb el Cirque du Soleil per a dos anys, i ha avançat que tenen clar que el format Scalada s'acaba l'any que ve. Per tant, tenen un any i mig per reflexionar com es pot donar continuïtat a la relació amb la companyia canadenca. "El que ens interessa és mantenir la relació amb ells, però s'ha de veure quin format ha de ser", ha apuntat. Més enllà del Cirque du Soleil, Camp ha afegit que els tres anys d'experiència amb espectacles d'alt nivell han de servir per extrapolar-los a d'altres mesos de l'any. "No tot l'any, perquè costen molts diners, però més mesos, sobretot en temporades baixes com la primavera i la tardor estaria molt bé", ha assegurat. Així la intenció és mantenir un esdeveniment de primer nivell al juliol, perquè deixar de fer-lo "seria un risc", i proposar més espectacles per a la resta de l'any amb l'objectiu de consolidar el turisme cultural, que segons el ministre té molt més recorregut que no pas l'esportiu.

Recinte multifuncional per cessió obligatòria o de lloguer

Un dels projectes que ha d'ajudar a aquest objectiu és la construcció d'un recinte fixe multifuncional, que hauria d'estar enllestit de cara a l'estiu del 2018. El titular de Turisme ha indicat que continuen treballant per trobar un terreny, que segurament serà a la parròquia d'Andorra la Vella que és on n'hi ha més de disponibles, i que en principi serà un terreny privat suficientment gran per tal que permeti una cessió pública de 4.000 o 5.000 metres quadrats. Si aquesta opció no funcionés, Camp ha avançat que també estan estudiant l'alternativa de llogar un terreny per a un termini d'uns 20 anys, tot i que no és l'opció que més els agrada.

D'altra banda, el ministre de Turisme i Comerç també ha destacat l'increment del Producte Interior Brut d'Andorra i el fet que per primera vegada en 7 anys el PIB del sector turístic i comercial hagi crescut, un fet que segons Camp demostra que "el turisme continuarà sent molts anys un pilar de l'economia d'aquest país".

stats