Societat 24/06/2015

"Tristesa i alarma" al Col·legi d'Advocats per l'acusació contra el batlle Moynat

Francesc Badia es mostra convençut de la inocència del batlle i assegura que la Fiscalia ha actuat de forma "desproporcionada"

Ana
3 min
Francesc Badia / G.LL.T.

Andorra la VellaEl Col·legi d'Advocats ha mostrat "tristesa i alarma" per l'acusació de prevaricació formulada contra el batlle David Moynat. Així ho ha expressat el seu degà, Francesc Badia, en una entrevista concedida a l'ANA, en què ha afegit que "la Fiscalia ha utilitzat mitjans desproporcionats". Moynat va ser acusat per la Fiscalia de prevaricació en el marc d'un plet per un testament on va fer d'àrbitre i de jutge, i el Tribunal de Corts, després d'acceptar investigar la seva actuació, ha encetat recentment les diligències prèvies.

Badia ha assegurat que des del Col·legi d'Advocats veuen el cas "d'una banda amb tristesa", ja que estan "absolutament convençuts que el batlle Moynat no ha comès cap delicte" i que, en tot cas, l'afer "s'hagués pogut analitzar dins l'àmbit del Consell Superior de la Justícia, sense la necessitat de passar a l'àmbit penal, que és totalment desproporcionat".

En aquest sentit ha afegit que "estem convençuts de la seva innocència i que hi haurà un aute d'arxiu, ja que no ha comès cap delicte".

D'altra banda, Badia també ha mostrat "alarma" per "aquesta manera de tractar la Justícia", ja que el que fa "és perjudicar-ne la credibilitat". En aquest sentit, ha insistit en el fet que "no hi ha cap fonament que justifiqui una actuació en l'àmbit penal", però ha afegit que, en canvi, "el dia que la causa s'arxivi –que estem segurs que s'arxivarà- la repercussió que tindrà no serà la mateixa que la que han tingut els fets que han passat fins ara".

En aquest sentit ha recordat que "de moment només s'han obert diligències prèvies, que poden acabar en res".

Badia alerta dels problemes de voler "estalviar-se" un advocat

Durant l'entrevista amb l'ANA, Badia també ha alertat del fet que, darrerament, des del Col·legi han detectat una proliferació de casos de persones que per estalviar-se els honoraris d'un advocat han acabat tenint problemes econòmics o legals. Es tracta de ciutadans, ha detallat, "que han estat sancionats perquè no han estat ben assessorats".

En molts d'aquests casos, aquests ciutadans han sol·licitat serveis d'assessorament legal a persones que no els oferien les garanties pròpies d'un advocat, ja que "els ho feien més barat". Badia ha deixat clar que al Col·legi d'Advocats aquest fet no els preocupa per la competència que els pugui suposar, sinó pels "efectes que això té en els ciutadans".

Retirar la reciprocitat amb Espanya

En relació a la reciprocitat entre advocats amb Espanya, Badia ha alertat que "si les coses no canvien, demanarem al Govern que retiri aquesta reciprocitat" amb l'Estat veí del sud. El degà del Col·legi ha explicat que "amb Espanya hi segueixen havent molts problemes", ja que els advocats andorrans "seguim passant a la cua, darrera dels advocats d'Espanya, de la Unió Europea o, fins i tot, de països associats".

Badia ha admès que "és cert que podem arribar a exercir", però ha lamentat que el procés és molt feixuc i que l'autorització final és "discrecional" i depèn de la voluntat del ministre de Justícia espanyol, de manera que "no hi ha cap garantia que no diguin que 'no'". És per això que ha demanat "la mateixa generositat que ofereix Andorra", que permet als advocats espanyols exercir-hi "amb els mateixos drets que els andorrans".

Llei de Mediació i modificació de la Llei de Concursos

Pel que fa a les qüestions que caldria abordar durant aquesta legislatura, Badia ha apuntat a la redacció de la llei de Mediació i a la modificació de la Llei de Concursos, per tal de "donar una segona oportunitat als empresaris de bona fe" que es veuen immersos en una situació d'insolvència.

Badia també ha celebrat la prioritat que està donant el Govern a la construcció de la Seu de la Justícia, ja que suposarà una "gran millora" per al sector. Tot i això, ha alertat que, "per molt que tinguem un magnífic edifici, no ens servirà de res si no prenem altres mesures per millorar el funcionament de la Justícia".

Una d'aquestes mesures, ha afegit, és aconseguir una major agilitat en l'execució de les sentències i, en aquest sentit, ha apuntat que la figura del saig pot ser una bona eina per aconseguir-ho.

stats