Societat 21/06/2015

50 anys treballant en el foment del piragüisme

El Parc del Segre i el Cadí Canoë Kayak s’han convertit en dos referents del piragüisme en l’àmbit internacional

Maria Martí
5 min
El Parc del Segre / Parc del Segre

La Seu d'UrgellQuan pensem en esports d’aventura, un dels primers llocs que ens ve al cap és el Parc Olímpic del Segre, a la Seu d’Urgell. Es tracta d’un complex esportiu que combina els espais de lleure amb la pràctica d’esports d’aventura com el ràfting i el piragüisme. I estretament lligat al parc hi ha el club Cadí Canoë Kayak, que el 2014 va celebrar el seu 50è aniversari.

El Parc del Segre

Més de 45.000 persones gaudeixen cada any de les activitats d’aigua que ofereix el Parc Olímpic del Segre, sobretot el ràfting, el piragüisme i l’'open-kayak'. En el primer cas es tracta d’un descens guiat en bot pneumàtic pels canals d’aigües braves. Pel que fa al piragüisme, el parc ofereix el desplaçament en canoa i caiac pel canal d’aigües tranquil·les i està adreçat a persones de totes les edats. L’'open-kayak', que és el descens pel canal olímpic d’aigües braves, està enfocat als més valents que tinguin més de 16 anys.

L’objectiu del parc és donar servei a tot tipus de visitants, ja siguin famílies, grups d’amics o professionals. A més, disposa de tot el material necessari per dur a terme les activitats: vestits, botins, impermeables, salvavides, cascos i embarcacions, a banda d’una plantilla de monitors qualificats que garanteixen la pràctica amb seguretat de qualsevol tipus de disciplina.

Els diferents elements que componen el parc el converteixen en un espai lúdic singular: remuntadors mecànics, minicentral hidroelèctrica de bombeig i turbinació, higienitzador i assecador de material esportiu. Són elements de tecnologia avançada incorporats al conjunt del parc que asseguren i faciliten l’activitat esportiva en un entorn de jardí en què els canals esportius tenen un protagonisme especial. De fet, els jardins tenen 700 arbres plantats, la zona de jocs infantils i la terrassa del bar restaurant. Complementàriament a l’activitat esportiva d’aigua, el parc olímpic també disposa del passeig en barca de motor elèctric pel canal d’aigües tranquil·les, destinat als col·lectius que fins ara no podien practicar cap activitat al parc: nens de menys de 5 anys, persones de la tercera edat i persones amb alguna discapacitat.

El centre BTT, amb 1.003 quilòmetres senyalitzats de circuits per a bicicleta, i la promoció de la marxa nòrdica són activitats complementàries que es poden fer aprofitant la infraestructura del parc. En aquesta direcció i per impulsar i donar a conèixer encara més totes les activitats que s’hi fan, aquest any s’han preparat paquets d’un dia que combinen les diferents activitats (ràfting, piragüisme i lloguer de bicicleta) amb dinar inclòs al restaurant del parc.

Seu de competicions importants

Una de les fites més importants per al parc, sens dubte, va ser la proclamació com a subseu olímpica dels

Jocs del 1992. Després s’hi han celebrat 14 Copes del Món, els Campionats del Món el 1999 i el 2009, el

Campionat d’Europa del 2011 i diversos campionats d’Espanya i de Catalunya i proves de promoció. I

seguint en aquesta línia d’esdeveniments importants, no s’ha d’oblidar que la Seu d’Urgell organitzarà,

juntament amb Sort, el Campionat del Món de piragüisme del 2019

50è aniversari del club

No és fàcil arribar al mig segle de vida per a cap associació. Però si parlem d’un esport que no es pot qualificar de masses, i d’un club ubicat en una ciutat de poc més de 12.000 habitants, la dificultat es multiplica. Potser per això, haver arribat a celebrar el 50è aniversari és una gran fita per al Cadí Canoë Kayak. 50 anys d’història continguda en la

documentació que el club va cedir a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell perquè pogués ser conservada i consultada i així contribuir a la difusió d’aquest esport.

Si s’ha arribat als 50 anys és gràcies a les persones que l’any 1964 van creure en les possibilitats del territori i que amb el seu entusiasme pel món del piragüisme van treballar per posar els fonaments del que ara és un club de prestigi en l’àmbit internacional ubicat en un indret privilegiat. Així de clar es mostra el president del club, Enric Balastegui, que assenyala que aquest va ser “el punt de partida”, sense oblidar la implicació de les institucions i els patrocinadors, fonamental per tirar endavant les iniciatives i fer créixer el club.

L’entorn natural i la gent són els factors clau per explicar l’arrelament del piragüisme al territori, però també l’ajuda i la col·laboració de la Cooperativa Cadí, que “ha cregut en aquest projecte i sempre hi ha col·laborat”, i de l’Ajuntament

de la Seu, sobretot en la logística que implica l’organització de proves d’àmbit internacional.

L’objectiu principal del club és la promoció del piragüisme, i per això es treballa des de la base. En aquest sentit cada any es fan cursos a l’estiu perquè els nens s’iniciïn en aquest esport i després es puguin incorporar al club i vagin perfeccionant la tècnica i fins i tot puguin competir en el calendari català i espanyol de la seva categoria. Per als adults també hi ha la possibilitat de fer cursos personalitzats o d’iniciació o perfeccionament del piragüisme.

Opcions laborals

A banda de la promoció esportiva, Balastegui destaca que el desenvolupament del piragüisme ha situat la Seu d’Urgell al món i ha permès a molts urgellencs, tant esportistes com professionals relacionats amb el sector, treballar arreu del món i ampliar les seves opcions laborals més enllà del Pirineu. La intenció del club és aglutinar el màxim de persones que s’impliquin en la promoció d’aquest esport, i per això també s’intenta que els pares dels nens que en formen part s’involucrin en els aspectes organitzatius, socials i culturals que tenen lloc cada temporada.

En mig segle hi ha moltes fites aconseguides, però sens dubte una de les més destacades és la proclamació de la Seu d’Urgell com a subseu olímpica l’any 1992. A més, per primer cop es va incloure l’eslàlom en aigües braves al calendari olímpic de manera oficial, tal com assenyala Enric Balastegui, sense deixar de mencionar que aquesta fita es va aconseguir gràcies a la feina feta des del 1964. Aquesta tasca no va parar després de les Olimpíades i va permetre al

club participar en l’organització de grans esdeveniments que apleguen gent de tot el món. Això també ha permès donar suport a esportistes que han assolit els seus reptes personals gràcies al club. Balastegui també destaca la implicació i el suport del club en la canoa femenina, que va tenir com a colofó el campionat del món aconseguit per Núria Vilarrubla al mes d’abril.

El president considera que el futur del club passa per continuar amb la mateixa línia de treball: “El futur, igual que el passat, depèn de les persones, entitats i institucions que s’hi involucren”. En aquest sentit, assenyala que “pugen noves generacions que han après des de la base els valors del club i ja formen part de l’escenari internacional en diferents aspectes”, la qual cosa suposa “tenir el coneixement necessari per fer front als nous reptes”. El màxim responsable de l’entitat també demana aquesta implicació a institucions com l’Ajuntament de la Seu i el Parc del Segre,

amb les quals s’han reforçat els lligams per aprofitar les sinergies de l’acció conjunta per aconseguir els reptes proposats.

stats