Societat 03/08/2015

Una presa aturarà la filtració de sediments a la xarxa d'aigua d'Escaldes

S'ubicarà a la zona on s'acumulen els llims i argiles al Camp de Claror per evitar que arribin a la captació d'aigua i obliguin a tallar el subministrament

Ana
2 min
Els responsables del Comú, Protecció Civil i Capesa han explicat els treballs de contenció /M.C.

Escaldes- EngordanyEls cònsols d'Escaldes-Engordant amb els responsables de CAPESA i de Protecció Civil han informat aquest dilluns de les mesures d'urgència que es prendran per evitar futurs talls de subministrament d'aigua a la parròquia. Segons han explicat, l'excepcional tempesta del 21 de juliol va provocar "enormes cicatrius" en el terreny del Camp de Claror, desestabilitzant el terreny i facilitant l'entrada de sediments a la captació d'aigua. Per aquest motiu es va decidir tallar el subministrament durant la setmana i ara s'han establert diverses accions per evitar que es repeteixi.

La primera és la construcció d'una presa al punt on s'acumulen els sediments per retenir llims i argiles i filtrar part del material que es pugui desprendre quan plou. La presa es farà amb troncs de 4 o 5 metres de llarg i uns 70 centímetres d'alt en total, segons ha explicat el director de Protecció Civil, Francesc Areny. L'objectiu és retenir una part dels llims i argiles que han quedat al descobert arran de les darreres tempestes. Més avall, entre la presa i el refugi, es faran quatre o cinc filtres més amb bales de palla embolcallades de malla geotèxtil d'un o dos metres d'amplada per evitar el pas dels sediments més fins. A més, a la zona superior es sembraran llavors autòctones de plantes de muntanya per estabilitzar el terreny. Els treballs s'iniciaran aquest mateix dimarts al matí i en quatre o cinc dies podria estar acabat, segons ha indicat Areny.

El Comú d'Escaldes-Engordany i el Govern es farien càrrec d'aquestes actuacions, encara que de moment no s'ha valorat el cost ni qui ho haurà d'assumir perquè ara la prioritat és assegurar el servei, segons ha dit la cònsol major, Trini Marin. Així, en 4 o 5 dies haurien d'estar enllestides aquestes tasques.

D'altra banda, el responsable de CAPESA, Eduard López, ha explicat que hi ha sediments que ja han quedat dipositats a la llera del riu i per evitar que passin a la captació d'aigua cal millorar el disseny dels decantadors i el procés de filtratge. A més, instal·laran una vàlvula a la comporta d'entrada per aturar automàticament el subministrament en cas que es detecti terbolesa. López ha admès que cal fer alguns estudis i assaigs previs però la intenció és començar els treballs de forma "imminent".

Aquestes mesures se sumen a la construcció d'un nou dipòsit que ja està en marxa i que, en situacions similars a les d'aquests dies, permetria disposar de major marge per garantir el subministrament. Igualment, es manté la porta oberta a embrancar la xarxa escaldenca amb la d'altres parròquies, però tampoc es podria donar servei a tots els residents, segons ha indicat el cònsol menor, Marc Calvet.

stats