Societat 09/08/2016

El canvi climàtic centrarà la 29a Diada Andorrana a la Universitat Catalana d'Estiu

La Societat Andorrana de Ciències ha presentat aquest dimarts el recull de ponències de la Diada de l'any passat, dedicada a Andorra i els petits estats d'Europa

Ana
2 min
Albert Moles, Àngels Mach i Gilbert Saboya, aquest dimarts / M.T. (ANA)

Andorra la VellaLa 29a Diada Andorrana a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), que tindrà lloc el proper 20 d'agost a Prada de Conflent, parlarà sobre el canvi climàtic, els efectes que té sobre el Principat i les mesures que es porten a terme per tal de frenar-lo. Així ho ha fet públic aquest dimarts la Societat Andorrana de Ciències (SAC) durant la presentació del llibre de les ponències de la diada de l'any passat, que va tractar sobre Andorra i els petits estats d'Europa, i que s'ha editat gràcies al suport de FEDA Cultura.

La presidenta de la SAC, Àngels Mach, ha volgut agrair la col·laboració de FEDA, que fa possible des de fa 6 anys que els debats es puguin publicar, així com el suport del Govern, per l'ajuda econòmica en el programa de beques estudiantils per assistir a l'UCE. La publicació inclou la trentena de ponències que es van presentar l'agost de l'any passat, a més d'un balanç de la jornada, els informes dels tres becats, i activitats paral·leles i altres actes de l'UCE com l'homenatge a Pompeu Fabra. Mach s'ha mostrat satisfeta pel fet que la SAC ja disposa tota la col·lecció de reculls disponible a Internet, incloent el darrer llibre presentat aquest dimarts.

L'acte també ha servit per presentar la Diada Andorrana d'aquest any, que tindrà lloc el dissabte 20 d'agost a Prada de Conflent i que tractarà sobre el canvi climàtic. S'hi presentaran 23 ponències -quatre d'elles no presencials-, i d'entre els actes complementaris destaca la projecció del documental sobre els fallaires d'Andorra. Àngels Mach ha assegurat que es va triar aquest tema per la inquietud manifesta per part de tothom, ja que sense haver-se posat d'acord, hi haurà també dos cursos lectius de la UCE dedicats al canvi climàtic. L'objectiu de la jornada és donar a conèixer que tot i ser un país petit, es pot fer molt per frenar aquesta tendència, de manera que l'acte "servirà de calidoscopi entre institucions, entitats i particulars", que mostraran què s'està fent en molts àmbits diferents.

Durant la jornada hi intervindran experts en els diferents àmbits de treball en matèria de canvi climàtic, amb els responsables del CENMA, l'OBSA, el Servei Meteorològic d'Andorra, el CRES, l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic, a més de representants de fundacions i d'entitats mediambientals com ADN o APAPMA. També hi intervindrà el director de FEDA, Albert Moles, que parlarà sobre la transició energètica i el canvi climàtic, i el darrer tram de la jornada estarà dedicat a l'opinió de les diferents formacions polítiques, amb les intervencions de Rosa Gili (PS), Delfí Roca (SDP), Josep Majoral (Ld'A) i Marc Ballestà (DA).

Àngels Mach ha assegurat que hi ha hagut una evolució molt positiva de la Diada Andorrana, pel que fa a la seva visibilitat i al fet de fer desplaçar cada cop més andorrans a Prada, on tenen l'oportunitat d'accedir a acadèmics de prestigi. A més, la presidenta de la SAC ha celebrat que la jornada andorrana "cada cop té més pes en els actes que es fan a la UCE".

stats