Societat 08/08/2016

Els comuns plantegen rebaixar a la meitat la quota a l'SDADV

La comissió delegada dels set comuns seguirà amb les reunions per negociar amb la Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d’Autors i Drets Veïns (SDADV) i discutir la quota fixa del 7%, perquè passi a ser del 3,5%

Ana
2 min
Un moment de la reunió de cònsols celebrada a Ordino per tractar les quotes de l'SDADV / ARXIU ANA

Andorra la VellaAl mes d'octubre la comissió delegada dels set comuns i dirigida pel cònsol menor d'Andorra la Vella, Marc Pons, seguirà amb les reunions per a la negociació amb la Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d’Autors i Drets Veïns (SDADV) per tal de discutir la quota fixa del 7% per estudiar la possibilitat que aquesta passi a ser del 3,5%. La proposta inicial representava un 7% dels ingressos d’una activitat cultural on hi hagi música, o del cost de l’esdeveniment en cas que sigui gratuït.

Hi ha marge de negociació, almenys conceptual, assegura el cònsol menor d'Andorra la Vella per tal d'establir en quins termes i condicions es faria aquest pagament. La negociació d'entrada fixava un 7% però els comuns proposaran que aquest tant per cent es rebaixi al 3,5% donat que la llei permet la discussió dels criteris sobre els quals s'aplica aquest càrrec a l'SDADV. Segons Pons, cal definir “què s’entén per catxé dins d'un concert, què s’entén per producció, i anar veure els imports” perquè els imports per l'organització d'esdeveniments per part dels comuns no posin dificultats pressupostàries als comuns.

La discussió, que se centra pel moment en la música, parteix del catàleg aprovat fa un parell d'anys i té pendent definir si la música de formació ha d’estar inclosa o no dins els drets i altres particularitats, i “això és el que estem treballant amb la representant de la SDAV”. Pons assenyala la necessitat de satisfer un gravamen tan important com és per a una administració comunal el dels drets d'autor i “complir amb les obligacions del conveni internacional”. Sobre la negociació, s'assenyala que el que hi ha establert amb l'SDADV és un “un diàleg amistós perquè volem fer complir la llei, i l’SDAV és conscient que per l’administració comunal es fa difícil”.

El cònsol menor d'Andorra la Vella i representant dels comuns en aquesta negociació recorda que la qüestió sobre la idoneïtat o no de la Llei és un debat paral·lel que no pot defugir el compliment de la que va ser aprovada el 2011, “en tot cas, hauria de ser el Consell General qui ho hauria de discutir”, recorda.

Sobre el debat sorgit arran de la posició expressada per Unió de Ràdios Privades d’Andorra (URPA), Pons assenyala que “condiciona el debat” però recorda que “la llei és molt explícita”, i afegeix que si fos necessari “millorar aquesta llei i veure altres models, per què no, però ara hem de fer complir aquesta”. Pons recorda que el debat en uns altres termes, sense descartar que totes les parts hi puguin veure un bon acord.

El temps de negociació -després de tres anys- arriba al final, i l'acord haurà d'estar enllestit abans que acabi d'any, quan a partir del 31 de desembre els comuns estaran obligats fer declaració dels esdeveniments que estiguin subjectes a abonar els drets d'autor.

stats