Societat 14/06/2017

La filtració dels residus de les aigües superficials van provocar la contaminació d'Aigua d'Arinsal

L’informe arriba un any després de l’afer i determina que va ser la causa de la intoxicació de 4.000 persones a Catalunya

Ana
3 min
La comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient. / J.R. (ANA)

Andorra la VellaCatorze mesos després de la fi de la comercialització de l'aigua d'Arinsal, el ministre de Salut, Carles Àlvarez Marfany, ha comparegut aquest dimecres en la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient, per tal d'explicar als resultats de l'informe de la contaminació a càrrec de l'empresa francesa Antea Group.

La filtració de les aigües residuals provenia dels hotels de la zona propera a la fàbrica. Aquesta ha estat la conclusió principal dels experts francesos, pel que fa a l'origen de la contaminació. Un fet que, segons han recalcat, també s'hauria vist afavorit per la presència de fuites en el sistema de clavegueram, les pluges que van estovar el sòl i l'augment de producció de la fàbrica.

En aquest sentit, els experts han manifestat els diversos problemes i deficiències que presentava el sistema de captació, atès que "en el projecte inicial s'havien plantejat algunes coses que després es van construir d'una manera diferent", tal com ha explicat el tècnic d'Antea Group, Christophe Subias.

Un dels aspectes més significatius, segons han destacat els especialistes, és que en el projecte inicial s'havia previst una única captació a 85 metres de profunditat, malgrat que els informes han determinat que n'hi havia tres –a 35, 60 i 85 metres–. Precisament, aquestes entrades haurien estat l'origen de la filtració, atès que els residus derivats de les aigües residuals van arribar al subsòl mitjançant diferents fuites al clavegueram.

Aquest fet també s'hauria vist afavorit per l'increment de la producció que va motivar el bombeig de més aigua, ja que habitualment aquest procés funcionava amb l'aigua de l'aqüífer a més profunditat. Per això, l'augment de l'extracció va afavorir que cada cop l'aigua provingués de més amunt, ocasionant la barreja de substàncies. A més, l'informe ha posat en relleu que la cimentació que habitualment requereix el pou, uns quinze metres de profunditat, hauria estat inferior –només quatre metres–. Aquest factor també hauria facilitat l'estancament de l'aigua.

Per la seva banda, el ministre de Salut, Carles Àlvarez Marfany, ha anunciat la revocació del decret que declarava l'aigua de la Font d'Arinsal, com a aigua mineral, aquest dimecres al matí al consell de ministres. A més, Marfany ha manifestat que continuaran endavant amb l'expedient sancionador a l'empresa Aigua d'Arinsal perquè "no s'han fet les coses com s'havien de fer", malgrat que no descarta futures accions judicials vers l'empresa.

Tot i això, el ministre ha defugit les responsabilitats en assenyalar que "tots els controls que vam fer eren correctes i quan es va presentar el projecte complien tot allò que els hi demanàvem". El titular de Salut també ha explicat que l'empresa va presentar analítiques realitzades durant anys garantint la qualitat de l'aigua, així com un informe hidrogeològic. A banda d'això, Marfany també ha confirmat que el Govern no ha rebut cap demanda en referència a aquest tema.

En aquesta mateixa línia, el conseller general de DA, Carles Jordana, ha remarcat que ara cal analitzar l'informe, per tal d'extreure conclusions i responsabilitats al voltant de la gestió i construcció de la infraestructura. Tot i això, Jordana també s'ha mostrat esperançat perquè "es pot tornar a fer una explotació i això és molt important de cara al futur".

I és que, un dels elements que han plantejat els especialistes francesos és la possibilitat d'acollir una infraestructura similar en un futur –no a curt termini–, ja que segons han recalcat "si es modifiquessin alguns aspectes de la captació, segurament s'hagués evitat aquesta situació".

Tristor i legislació més estricta, les dues claus de l'oposició

Els grups de l'oposició han mostrat la seva decepció davant una situació que "fa un mal favor a Andorra i el poble d'Arinsal", segons ha explicat el conseller general liberal, Joan Carles Camp. El conseller liberal també ha manifestat que "anar a buscar responsabilitats per no fer bullir l'olla no serveix de res, el mal ja està fet". Per un altre costat, la consellera general socialdemòcrata, Rosa Gili, ha posat en relleu la necessitat de millorar la reglamentació vigent en aquests casos, atès que "amb una legislació més estricta, el ministeri hagués pogut evitar-ho". Gili també ha recalcat que "no ens podem permetre que passin aquestes coses". La consellera general independent, Sílvia Bonet, ha destacat que el sistema de construcció ja presentava deficiències.

stats