Societat 21/05/2016

Els guies d'alta muntanya d'Andorra, a la cota més alta

La formació i l'exigència dels guies de muntanya a Andorra supera els requeriments de la majoria de països. L'acreditació del país és reconeguda a nivell internacional

S.f.
2 min
La major concentració de refugis  del Pirineu Allotjaments per a tots els gustos

OrdinoEls guies d'alta muntanya andorrans es troben entre els més reconeguts d'Europa. Amb el temps es va popularitzant entre els turistes que decideixen endinsar-se a la muntanya, fer-ho amb guies identificats amb el segell de l'UIMLA, la Union of International Mountain Leader Associations. Una organització internacional de la que Andorra n'és fundadora i que reconeix els professionals de la muntanya que acompanyen els visitants.

Joan-Marc Xarpell, president de l’Associació de guies i acompanyants d’Andorra (AGAMA) que forma part de la federació internacional (UIMLA) que es va constituir l'any 2003 a Champéry (Suïssa) destaca el paper que té Andorra pel que fa a la formació de guies de muntanya arreu d'Europa. "Està començant, però encara no és important aquí" explica, tot i que és una pràctica habitual en altres països. De fet, en el grup fundador de la federació internacional s'hi trobaven França, Itàlia, Bèlgica, Regne Unit, Espanya i Suïssa, l'amfitriona. I entre aquests estats, Andorra.

Els clients saben que amb un guia internacional, hi ha una garantia, "que sàpiguen que tenen la tasca reconeguda", explica Xarpell. Són professionals formats amb temes culturals, sobre flora i fauna, espeleologia, geologia, sobre riscos, patrimoni, etcètera... "que aporten un valor afegit al client" assenyala Joan-Marc Xarpell.

Andorra ha seguit de prop el que s'ha fet al llarg dels anys al país veí del nord: França és una referència i Xarpell destaca que el mateix certificat que expedeix l'École National de Ski et Alpinisme (ENSA) és el mateix reconeixement que el que dóna el país. "Amb el diploma, l'únic diploma que es reconeix a França, Andorra compta amb una formació automàticament reconeguda en els altres països" diu Xarpell. Aquest fet és rellevant en un sector on les exigències respecte els professionals van creixent, i se'ls demana una major especialització i professionalitat.

A banda d'aquest reconeixement internacional, Andorra té altres semblances amb França pel que fa als guies de muntanya: l'Escola de formació de professions esportives i de muntanya (EFPEM) i l'AGAMA, l'associació dels professionals, són entitats separades. Però en aquest cas, l'Associació de Guies de Muntanya supervisa la formació dels alumnes de l'escola, assisteixen en els exàmens finals i actualitzen els requeriments que des del punt de vista internacional es demanen. Cada cinc anys, l'AGAMA introdueix reciclatges per a mantenir l'homologació internacional de la formació.

Per això, Andorra és capdavantera, "fem coses en la nostra formació que és superior als altres països", explica Xarpell. Del conjunt d'associats de l'AGAMA, un 20% s'hi dedica a temps complet, mentre que els altres compaginen aquesta activitat amb altres ocupacions.

stats