Societat 24/09/2017

Els veïns de l'Aldosa de la Massana lluiten contra la instal·lació d'una estació elèctrica al bosc de la Gonarda

La Plataforma Aldosa Veïns proposa el bosc de les Paulelles com a ubicació alternativa, una zona no residencial i amb menys impacte mediambiental, socioeconòmic, acústic, de seguretat i de salut pública

ARA Andorra
3 min
Membres de la Plataforma Aldosa Veïns, durant la roda de premsa que han fet per parlar de la instal·lació de l'ETR. / L. M.

La MassanaEls veïns de l'Aldosa de la Massana estan immersos en una lluita en contra de la construcció d'una estació transformadora i repartidora d'electricitat (ETR) al bosc de la Gonarda, ja que es troba en una zona residencial i, per tant, "afectarà la qualitat de vida i el benestar de la població de l'Aldosa". Així ho recull el comunicat de la Plataforma Aldosa Veïns, que han presentat aquest diumenge, on també proposen el bosc de les Paulelles com a ubicació alternativa per instal·lar l'ETR. Des de la plataforma entenen la "necessitat" de construir l'estació elèctrica i que sigui "d'interès nacional", i han volgut deixar clar que no estan en contra de la seva construcció, sinó d'ubicar-la en una zona residencial o qualsevol altre lloc que no impliqui un impacte mediambiental, socioeconòmic, acústic, de seguretat i de salut pública negatiu. A més, han explicat que hi ha estudis científics contradictoris sobre els perills que pot comportar aquesta estructura per a la salut de les persones, per la qual cosa demanen a l'administració pública que prevalgui el principi de "precaució".

Cal recular fins al mes d'abril per trobar l'origen del conflicte, quan els veïns de l'Aldosa es va assabentar que està previst situar una ETR a la zona de la Gonarda, un lloc "emblemàtic" i "important" per ells. Així consta en un pacte signat l'any 1991 entre el Govern, la FEDA, el comú de la Massana i la companyia Nord Andorrà. La portaveu de la plataforma, Clàudia Navarro, ha explicat que estan indignats perquè des del 1991 fins ara, la població no ha tingut cap document oficial per poder assabentar-se del projecte ni de la seva magnitud. Segons Navarro, la primera referència que tenen és del 2004, quan es va crear el POUP (Pla d'Ordenació Urbanístic Parroquial), i detallen en el comunicat que "només hi figura l'acord de la cessió del terreny per part del comú de La Massana a Govern", per tal "d'ubicar-hi una subestació elèctrica per fer front a la previsió futura de necessitats energètiques en augment de la parròquia". Per això denuncien que durant aquests anys el projecte no va figurar enlloc i que els veïns que van anar a viure a l'Aldosa no coneixien la previsió d'instal·lar aquesta ETR ni la magnitud que podia tenir.

Ara, la Plataforma Aldosa Veïns vol fer constar la falta de suport per part de les parts implicades, ja que segons la portaveu Clàudia Navarro, "des del moment que es va signar el pacte, la transparència per part de l'administració ha estat gairebé nul·la" i "no hi ha hagut cap retorn per part de Govern a les demandes dels veïns", a més de lamentar que "no se'ns ha permès ser participatius del projecte, en tant que veïns afectats".

Els arguments de la plataforma a favor del bosc de les Paulelles

La Plataforma Aldosa Veïns defensa la instal·lació de l'ETR a les Paulelles perquè la carretera és més ample i ja està preparada pel pas de camions, perquè el terreny és més planer i el desmunt de terra seria menor, i perquè la zona ja està despullada de vegetació a causa de la instal·lació de les línies d'alta tensió, de manera que en cas de situar-hi l'estació transformadora i repartidora, aquestes línies s'anul·larien i desapareixerien de l'impacte visual i paisatgístic. A més, és una zona comunal, així que al no ser ni residencial ni urbanitzable l'impacte socioeconòmic també seria menor.

Segons els veïns, la construcció de l'ETR al bosc de les Paulelles en lloc de al bosc de la Gonarda suposaria una menor inversió. Per això demanen al Govern i FEDA que considerin l'alternativa i s'inverteixi aquesta diferència en allargar les línies elèctriques fins a la ubicació que ells defensen, i que té un cost de 5 milions d'euros (quantitat que la companyia Nord Andorrà no vol assumir pel pacte que es va signar en el seu moment). La plataforma demana consens entre les parts implicades i compromís per part de Govern de prevenir els impactes ambientals i personals que comporta, a més de tota la informació i transparència respecte a la qüestió. Des de FEDA, el director general Albert Moles, mostra la seva predisposició a seguir parlant amb tothom i a fer-ho el millor possible.

Recollida de signatures, un anunci i contactes amb l'oposició

En el comunicat emès, la Plataforma Aldosa Veïns explica que "davant la negativa de Govern a parlar amb representants de la plataforma en una reunió on es parlava del projecte de l'ETR per donar la seva resposta negativa", han decidit contactar amb els partits de l'oposició, dels quals diuen que "PS i Liberals ja han manifestat que plantejaran la problemàtica al Consell General". Segons el mateix comunicat, properament es reuniran amb la resta de partits. Mentrestant, han elaborat un anunci per "conscienciar la població dels prejudicis del projecte" i continuen amb la recollida de firmes que van iniciar fa uns mesos.

La plataforma ha anunciat que es reunirà amb el Govern en els propers dies per seguir debatent la qüestió i que esperen "comprensió".

stats