Societat 26/10/2015

Un mes de setembre sec i fred

Les temperatures del mes de setembre van ser més baixes que l'habitual, sobretot a les cotes altes, i a la meitat nord del país hi va haver fins a un 50% menys de precipitacions

Ana
2 min
Mapa de temperatures del mes de setembre / CENMA

Andorra la VellaEl mes de setembre va ser més fred i més sec que els valors normals per l'època, tal com han donat a conèixer aquest dilluns el Govern i l'IEA. Pel que fa a les temperatures, al nord del país es van registrar anomalies negatives de més de 2 graus, mentre que als fons de valls només hi ha hagut 0,5 graus per sota de l'habitual. En el cas de les precipitacions, a la zona central i sud la pluja ha estat l'habitual per l'època de l'any, mentre que en alguns sectors del nord les precipitacions no han arribat a la meitat del que seria normal per a un mes de setembre. Aquesta informació s'ha fet pública en el primer butlletí climàtic mensual que a partir d'ara publicaran conjuntament el Servei meteorològic de l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic del Govern d'Andorra i el CENMA-IEA.

Segons el butlletí climàtic del mes de setembre, la temperatura va ser lleugerament freda a la meitat sud del país, mentre que a la meitat nord i en alçada es van registrar anomalies negatives de més de 2 graus per sota dels valors normals per l'època, que s'obtenen del valor de referència climàtica del període 1971-2000. En el cas de les temperatures màximes, a cotes altes es van registrar valors 4 graus per sota de l'habitual, mentre que les temperatures mínimes han estat dins dels valors normals.

Pel que fa a les precipitacions, es van concentrar durant els primers quatre dies de l'any, i el dia que va ploure més va ser el 3 de setembre amb 23,2 litres per metre quadrat al Roc de Sant Pere. La precipitació va ser normal al sud de país i, en canvi, a la part nord va ploure la meitat del que és habitual un mes de setembre. També cal destacar que es van registrar les primeres nevades a cotes altes fins a 5 dies per sobre dels 2.400 metres.

A partir d'ara, el Servei meteorològic del Govern i el Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (CENMA) publicaran els butlletins climàtics mensualment als webs cenma.ad i meteo.ad. Tal com ha explicat el cap de l'Oficina de l'Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, es tracta d'un bon exemple de col·laboració entre dues entitats públiques que servirà per optimitzar recursos públics i millorar la sensibilització de la societat envers la meteorologia. Cada any, es publicaran un total de 17 butlletins: 12 de mensuals, 4 d'estacionals i un anual.

A més, tal com ha destacat la investigadora del CENMA, Laura Trapero, els butlletins seran també una eina per continuar estudiant l'evolució de la climatologia i els efectes que té el canvi climàtic sobre Andorra. Una altra de les novetats anunciades aquest dilluns és que, seguint amb el treball d'homogeneïtzació i de visualització de les dades de les estacions meteorològiques, des de fa uns mesos també es poden consultar des de meteo.ad les estacions que gestionen des de l'Institut d'Estudis Andorrans.

Finalment, Trapero ha anunciat que el CENMA està treballant per actualitzar el període de valors de referència que s'utilitza per analitzar les dades meteorològiques i calcular les anomalies. Fins ara s'està utilitzant el període 1971-2000 de l'Atles Climàtic d'Andorra, un dels trentennis avalats per la comunitat científica internacional, i en un futur pròxim es publicaran les dades del trentenni 1981-2010.

stats