Societat 04/06/2015

Els millors fotògrafs, les millors històries

El Museu del Tabac inaugura una exposició de 150 instantànies de tot el món, seleccionades per la 'National Geographic', coincidint amb el 125è aniversari de la societat

J.d.
2 min
Exposició 'National Geographic 125 anys', al Museu del Tabac / J.D.

Sant Julià de LòriaL'any 1918 la revista geogràfica més prestigiosa del món va visitar Andorra. La 'National Geographic' va publicar un article al número del març amb 17 fotografies titulat 'Una república única, on el contraban és la indústria'. El van seguir dos altres treballs: 'Andorra - Museu de l'Europa feudal', de l'octubre de 1933, i 'L'Andorra increïble', de l'agost de 1949. Ara, dins d'una trajectòria de 125 anys d'aventura, fotografia, exploració i descoberta, que és precisament el títol del documental que va fer la Societat Geogràfica Nacional nord-americana per celebrar els seus 125 anys, aquests articles andorrans queden com una anècdota per a la història.

La revista de la 'National Geographic Society', i la pròpia Societat, però, han continuat el seu camí i, aprofitant l'efemèride, van editar un llibre amb les seves millors fotografies. A partir d'aquest dijous les fotografies arriben a Andorra, de la mà de la Fundació Julià Reig i el Museu del Tabac. A les sales del museu ja estan disposades 150 obres d'art en format fotogràfic que es poden visitar de franc durant tot l'estiu.

Són instantànies històriques, com el retrat de la noia afganesa fotografiada al Pakistan per Steve McCurry, Sharbat Gula, que va donar la volta al món, o la primera visita al Machu Pichu, de Hiram Bingham... L'exposició, a més, homenatja la figura del fotògraf, especialment els de 'National Geographic', persones disposades a tot amb l'objectiu de fer realitat els seus projectes. En són un exemple Thomas Abercrombie, que es va convertir a l'Islam i va poder fotografiar la circumval·lació de la Kaba a la Meca, Robert Peary, el primer explorador a explorar el Pol Nord, o Al Giddings, que va baixar amb Sylvia Earle a 418 metres de profunditat -un rècord el 1979- per veure el fons de l'oceà.

"Tothom coneix la 'National Geographic', però a part de les fotos s'ha de destacar la seva feina de recerca i, sobretot, divulgativa en 125 anys d'història", ha explicat la presidenta de la Fundació Julià Reig, Déborah Ribas. Des que un grup de 33 intel·lectuals reunits a Washington el 1888 van crear la Societat, han fet una gran tasca geogràfica, topogràfica, de recerca etnogràfica, social cultural i, com ha recordat Ribas, "han considerat la geografia com la totalitat del que vivim a la Terra".

L'exposició recorre llocs com l'Índia, el Tibet, Filipines, Panamà, Perú, Israel, Rússia, Micronèsia; cultures com l'amish, la musulmana, la japonesa, tribus africanes; visita els pols, les muntanyes, les profunditats; animals com les mantes rajades, els lleons africans, els goril·les de la selva; creacions humanes com el Titanic o la nau Apollo; persones com Jane Goodall, Diane Fossey o Jacques Cousteau, i també el conseller andorrà d'aquella mítica foto... És una col·lecció d'imatges impossible de resumir.

De fet, es tracta de la segona exposició que més elements exhibeix al Museu del Tabac, perquè com han reconegut els organitzadors, era impossible deixar alguna fotografia fora. Les seves seccions: la dedicada a la història de la institució, a l'aire, a la Terra, al mar, a la bandera de la 'National Geographic' -una declaració d'intencions, amb els colors del cel, la terra i el mar-, als desastres naturals, als viatges, a la fauna, a la ciència o a la societat són l'excusa perfecta per passar una bona estona viatjant per la història, però també pels països, les cultures, les persones i pels paisatges d'aquest planeta i altres llocs de l'espai.

stats