Societat 22/04/2017

75 propostes per al pressupost participatiu

Els ciutadans poden seguir presentant les seves idees fins al proper 3 de maig

Ana
2 min
El ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, i el director, Manel Riera, presenten els pressupostos participatius / M. B. (ANA)

Andorra la VellaEl 3 d'abril passat el Govern va posar en marxa per primera vegada una campanya perquè la ciutadania decidís què fer amb 200.000 euros del pressupost del 2017. Una quantia integrada dins del ministeri d'Ordenament Territorial pensada per invertir en obra pública. Tres setmanes després que la campanya es posés en marxa, el pressupost participatiu ja ha rebut 75 propostes ciutadanes.

Els andorrans i residents, sempre que siguin majors d'edat, poden seguir presentant les seves idees fins al proper 3 de maig (a través de 'pressupostparticipatiu.ad'). Com a condició, cal que aquestes siguin d'interès general; que el cost no superi l'import assignat; que siguin concretes, avaluables econòmicament i viables tècnicament; que siguin sostenibles; que vagin acompanyades de les dades identificatives de la persona i que no atemptin contra els drets humans i la dignitat de persones i animals; entre d'altres aspectes. A més, han de ser projectes competència del Govern i no dels comuns. Per exemple, es poden aportar millores per fer noves obres, millorar edificis públics o infraestructures com carreteres i espais urbans.

Un cop es tanqui el termini per presentar les propostes, una comissió tècnica d'Ordenament Territorial valorarà sin encaixen dins dels requisits fixats. El dia 15 de maig se'n farà la presentació pública, i a partir de l'endemà els ciutadans tindran de nou la paraula, ja que podran votar el projecte que més els agradi, presencialment o a través de la pàgina web. Un mes després, es presentarà la proposta guanyadora.

El poder donar veu i vot a la ciutadania a l'hora de decidir projectes de país és una iniciativa nova a Andorra que el Govern vol que perduri, però que ja ha funcionat amb èxit a d'altres administracions foranes. Sense anar més lluny, la Seu d'Urgell ha impulsat campanyes similars els darrers anys i n'ha reservat 100.000 euros del pressupost anual. Gràcies a aquest projecte, a la capital alturgellenca s'han fet actuacions com construir voreres, col·locar desfribil·ladors, millores a instal·lacions esportives o als passos de vianants.

stats