Societat 04/12/2016

Els monitors d'esquí insisteixen que volen les millores salarials aquesta temporada

Malgrat que les pistes ja estan obertes no s'ha tancat cap acord, després que Ski Andorra els derivés a negociar independentment amb cada estació

C.g.
2 min
Monitors d'esquí a les pistes de Pal

Andorra la VellaAquest divendres han obert les pistes d'esquí del país, i amb elles tota l'activitat que generen i que les acompanyarà tota la temporada. Entre aquesta activitat, s'han posat en marxa les escoles d'esquí tant de Vallnord com de Grandvalira, amb unes condicions laborals per als seus treballadors similars a les de la temporada passada. Fa ja temps que el col·lectiu de monitors d'esquí, agrupats sota l'Associació Andorrana de Monitors d'Esquí (AAME), reivindica una sèrie de millores laborals, i de fet durant aquest 2016 han mantingut diverses reunions (la darrera a finals d'octubre), tant amb Ski Andorra com amb representants de les dues estacions. Malgrat aquestes trobades, de moment les demandes dels monitors, especialment la que fa referència a l'augment del preu mínim de l'hora que cobren per classe, no han estat escoltades. Comença la temporada i tot igual, tot i que des de l'AAME s'insisteix que s'ha d'arribar a un acord aquesta mateixa temporada. I de fet, el seu president, Carles Iriarte, es mostra convençut que així serà.

"Tenim l'esperança que s'arribarà aquest hivern a un acord amb les estacions", ha manifestat, recordant que aquesta és una de les "promeses" que va fer a la junta de l'associació quan va agafar el càrrec de president, fa uns mesos. En qualsevol cas, i si finalment les seves exigències són denegades, "hi ha d'altres sistemes per aconseguir el que volem", ha exposat, sense voler entrar en més detalls. L'AAME està pendent que se'ls convoqui a una nova reunió amb els representants de les estacions per avançar en les negociacions.

El punt principal que demanen els monitors d'esquí és l'augment del preu mínim de l'hora de classe. Actualment és de 18,5 euros i "fa deu anys que no es toca", lamenta Iriarte. Ara volen pujar-ho fins als 22,5 euros. D'altres reclamacions, aquestes sí que han estat acceptades, és que no hagin de pagar-se la roba oficial per donar les classes als esquiadors, i que es reconegui els monitors amb formacions homologades a nivell internacional.

Ski Andorra: "Cada estació té el seu conveni"

Malgrat l'optimisme d'Iriarte, o almenys el ferm convenciment que s'arribarà a un acord, les paraules de la directora d'Ski Andorra, Montse Guerrero, denoten que no serà tan fàcil. Guerrero explica que a les reunions mantingudes "es va escoltar els seus punts de vista", però són temes "que no es tractaran conjuntament". És a dir, "cada estació té els seus convenis amb els seus monitors, i aquests no tenen per què ser iguals". Davant l'absència de convenis, Guerrero planteja que caldrà que l'AAME negociï amb cada estació.

A més, la directora d'Ski Andorra exposa que malgrat que el conveni base pugui ser baix segons el parer dels monitors d'esquí, funcionen "com els comercials", és a dir, tenen un preu base que s'incrementa en funció de si treballen molt, i els increments els dicta cada estació partint dels seus propis convenis. "Són lliures de tenir-los", ha plantejat. A més, això comporta que poden acabar cobrant més que aquests 22,5 euros per hora mínims que demanen, assegura.

stats