Societat 02/10/2015

Una residència de luxe per a la tercera edat

Molines Patrimonis i l'empresa espanyola SARquavitae inauguren un centre residencial i assitencial amb capacitat per a 150 persones a Escaldes-Engordany

Ana
3 min

Escaldes-EngordanyL’empresa espanyola SARquavitae, una companyia amb més de 10.000 treballadors especialitzats en els serveis sanitaris i socials, inaugurarà la setmana que ve el nou centre Salita a Escaldes-Engordany en un edifici propietat de Molines Patrimonis. L’adequació de l’edifici de set plantes, situat a la zona alta d’Escaldes-Engordany, a l’avinguda Josep Viladomat, ha suposat una inversió al voltant dels 10 milions d’euros, i vol oferir un servei exclusiu que faci sentir als clients com en un hotel. El centre està duent a terme unes jornades de portes obertes abans de l’obertura oficial perquè tothom que ho vulgui pugui conèixer els seus serveis i, de fet, aquest divendres ja hi havia nombroses persones fent la visita. Podrà rebre fins a 150 usuaris interns i 30 en règim de centre de dia.

A dins, els clients usuaris hi trobaran serveis mèdics, infermeria, fisioteràpia, teràpia ocupacional, treballadors socials, animadors socioculturals i altres de tipus més hotelers, com la cuina, bugaderia, neteja i manteniment. Amb preus que van des dels 2.000 als 3.150 euros mensuals depenent del tipus de necessitats i d’habitacions que triïn els clients, l’espai vol convertir-se en un referent a Andorra i acollir, a més, clients internacionals amb residència passiva, també. El seu director, Ernest Sáiz, ha avançat que, a més, treballen amb el Ministeri de Salut, Afers Socials i Ocupació per arribar a un acord i poder acceptar també clients concertats.

L’edifici en el qual Molines Patrimonis ha invertit fins a 10 milions d’euros compta amb set plantes, sis de les quals són “unitats de convivència o de vida” amb capacitat per a entre 24 i 26 persones. Els ocupants d’aquestes plantes comparteixen amples passadissos i la zona de menjador i d’estar, però mantenen les habitacions privades on poden, fins i tot portar els seus propis mobles. Cada planta està pensada per a una tipologia d’usuari: a baix els que tenen complexitats terapèutiques que requereixen una atenció més acurada, la tercera i quarta per a persones amb malalties neurodegeneratives –com l’Alzheimer, l’esclerosi múltiple o aquells que han patit accidents cerebrovasculars–, una planta per a convalescents o persones que vénen a fer “un descans familiar” i la cinquena i la sisena per a persones autònomes que estan bé cognitivament però que potser tenen algun problema de mobilitat i que busquen un vessant més hoteler.

De fet, el servei per a tots ells s’acosta més al d’un hotel que no pas a una residència per a persones grans. Tenen activitats terapèutiques al matí i activitats lúdiques a la tarda, llibertat d’horaris i menús, la possibilitat d’esmorzar i sopar a l’habitació i opció de personalitzar-se l’habitació amb els seus mobles o triar ‘suites’ més àmplies. Tot això es completa amb un servei d’infermeria les 24 hores, avisadors mòbils o una terrassa amb vistes a Caldea a la setena planta. La planta baixa i la -1 es reserven per a les zones d’esbarjo, sales d’estar polivalents, perruqueria, centre de dia i els serveis d’atenció mèdica i de la branca assistencial.

El centre pot acollir fins a 150 persones internes i 50 en règim de centre de dia, tot i que ara començarà només amb una planta en funcionament i anirà omplint-se gradualment. El matí del primer dia de portes obertes ja compta amb dos clients que havien signat els seus contractes. I tot i el preu d’entre 2.000 i 3.000 euros, depenent de les opcions d’habitació i necessitats d’atenció, l’empresa assegura que ha calculat la seva viabilitat abans d’animar-se a obrir el centre al Principat.

En aquest sentit, defensen el seu servei especialitzat en un àmbit “molt professional en les malalties neurodegeneratives”, en comparació a la resta de centres semblants d’Andorra. Es tracta de la primera experiència internacional de la companyia espanyola, que va arribar a un acord amb Molines Patrimonis per desembarcar al Principat. “Quan es va dissenyar el pla de negoci es va tenir en compte que seria una ocupació progressiva, la tipologia del centre així ho demana”, ha explicat aquest divendres el seu director, Ernest Sáiz.

A més, s’adrecen a clients internacionals també, sobretot de comarques properes, i recorden que la legislació andorrana permet la residència passiva per a usuaris de geriàtrics. D’altra banda, com ha avançat Sáiz, el mes de juliol van fer una proposta a l’Administració per poder oferir serveis concertats o subvencionats a través d’un conveni amb la CASS, igualment. “Ho estan valorant”, ha afegit el director, que ha insistit que encara no es pot determinar el nombre de places o les condicions, però que “estem oberts a qualsevol col·laboració amb l’Administració”.

stats