Societat 19/05/2017

De sexe "debilitat" a "igualtat absoluta"

Santiago Dexeus i Lola Ojeda mostren la seva visió sobre la situació de la dona en una xerrada organitzada per l'ADA

M. F.
2 min
Santiago Dexeus i Lola Ojeda, durant la conferència organitzada per l'ADA. / M. F.

Escaldes-Engordany"La dona no és el sexe dèbil sinó el debilitat" i s'ha "d'acabar amb tot això". Així de contundent s'ha mostrat el doctor Santiago Dexeus en el marc de la conferència –organitzada per l'Associació de Dones d'Andorra (ADA)– que ha pronunciat aquest divendres acompanyat de la seva dona, la també doctora Lola Ojeda.

La dona cobra menys que l'home, és pluriempleada però només percep un sou i, a més, és víctima de la violència no només física sinó psíquica. Aquest és el panorama que ha dibuixat Dexeus, que ha afegit que "la dona no té temps de tenir fills", la qual cosa porta a què en moltes ocasions hagi de recórrer a la fertilitat induïda. I en aquest sentit, ha donat algunes dades, com són que a França, per exemple, es dedica el 2,3% del PIB a la protecció de la maternitat, mentre que a Espanya aquest percentatge és només de l'1,7%. També ha fet referència a altres estadístiques que mostren que un 38% de les dones que han tingut fills manifesten que n'haguessin volgut tenir més, un percentatge que s'incrementa entre les que tenen estudis superiors. A més, lamenta que les lleis socials i laborals "no s'estan aplicant" i sovint els patrons prefereixen contractar un home en lloc d'una dona.

Però, malgrat aquest panorama tan pessimista, Dexeus creu que hi ha una escletxa per a l'optimisme i per aconseguir una "igualtat absoluta". En aquest sentit, ha apel·lat a "l'empatia" que tan troba a faltar en la nostra societat.

Posteriorment a aquest al·legat a favor de la dona de Dexeus, que no ha dubtat en dir que és "el millor que hi ha en aquest món", ha intervingut Ojeda, que ha remarcat l'avenç que ha experimentat la ginecologia en els darrers anys i com això ha servit per millorar la posició de la dona. Entre aquestes fites n'ha esmentat que el part passés a ser hospitalari (la qual cosa ha suposat avenços per a la mare i per al nadó), l'anestèsia epidural, la implantació dels mètodes anticonceptius, el desenvolupament de la fecundació in vitro o la salut vaginal.

stats