Societat 23/08/2016

Un sistema de compensacions on els gestors eren clau

"El sistema estava tan institucionalitzat a l'entitat que fins i tot existien uns formularis d''intercanvi", diu la batlle en el seu aute de processament

ARA Andorra
2 min
Seu social de BPA, actualment convertida en Vall Banc

Andorra la VellaLa batlle Canòlic Mingorance, que ha instruït el cas de blanqueig de diners relacionats amb el cas Emperador, posa en relleu en el seu aute de processament "el rellevant rol" que jugaven els gestors bancaris en l'operativa per a les compensacions, una pràctica que detalla i concreta també en el seu escrit.

Així, la batlle posa en relleu que quan un client disposava de diners en efectiu a Espanya i volia ingressar-los a Andorra sense declarar ni complir amb les obligacions legals al país on es trobava era posat en contacte amb el gestor que al seu torn estava en relació amb un altre client que disposés de diners al seu compte bancari a Andorra però que necessités diners en efectiu a Espanya, en aquest cas més de 50.000 euros, i que volgués evitar el transport físic d'aquests diners per evadir els controls. L'entitat, segons la batlle, realitzava una operació de caixa "fictícia" per registrar comptablement un reintegrament i un ingrés malgrat que "cap de les dues operacions són reals". Mingorance també detalla que en "alguns casos era el mateix gestor qui es desplaçava a Espanya i recollia l'efectiu" que en aquest cas concret els podia facilitar l'empresari Rafael Pallardó. Aquestes transaccions també tenien lloc en tres societats de les quals era administrador únic l'exconseller delegat de Banca Privada d'Andorra (BPA) Joan Pau Miquel.

"El sistema estava tan institucionalitzat a l'entitat que fins i tot existien uns formularis d''intercanvi", tal com exposa la batlle, i que eren omplerts i signats pels gestors lligant l'operativa d'ingrés i de reintegrament i posteriorment, lliurats al departament de compliment per a un control intern. Malgrat que existia un comitè d'auditoria i control la batlle també exposa que hi havia una "manca de mecanismes de control reals i efectius" i que això, a més, anava acompanyat d'una "política comercial molt agressiva". A més a més, posa en relleu que "no consta" ni en la documentació preparatòria de les reunions d'aquest comitè ni en les actes que "es tractés l'operativa de Pallardó ni cap altra qüestió relativa al sistema de compensacions".

En el cas concret de Pallardó, la batlle detalla tots els moviments que hi va haver en els comptes i les explicacions que es donaven per justificar-los tot i que posa en relleu que alguns són difícilment explicables. Així, en una part de l'aute la batlle explica que a banda dels ingressos que es fan per compensacions, que s'eleven a 33,9 milions, no es pot "obviar que més de 30 milions d'euros són ingressats en efectiu que transporta el mateix Pallardó" i que per facilitar els ingressos fins i tot se l'havia autoritzat a fer-los "fora d'hores d'obertura de les oficines". També remarca que "immediatament després" de l'ingrés els fons eren transferits a la Xina.

stats