Suplement 13/04/2017

Andorra es converteix en la capital del saxo

Del 14 al 22 d’abril l’Andorra Sax Fest porta al país els millors professors i aspirants a saxofonista

M.t.
3 min
El concurs de bandes al carrer, l’any passat per Setmana Santa.

Andorra la VellaEl Festival Internacional de Saxo d’Andorra va néixer el 2013 de la mà de l’Associació de Saxofonistes d’Andorra, amb l’objectiu de portar al Principat les figures més rellevants del panorama saxofonístic mundial i poder-ne gaudir en directe i pedagògicament, a l’entorn d’un programa de classes magistrals de primer nivell. L’èxit assolit va propiciar la creació, en la seva segona edició, d’un concurs internacional de saxo solista, que any rere any cobreix la totalitat de places i compta amb un jurat format per primeres figures mundials. El concurs ha anat incorporant noves modalitats competitives, com la posada en marxa, l’any passat, d’un concurs de bandes de carrer: el Walking Street Music.

Aquest 2017 l’Andorra Sax Fest se celebrarà del 14 al 22 d’abril i compta com a principal novetat una categoria específica per a joves talents, d’entre 12 i 18 anys. De fet, el principal impulsor del festival, Efrem Roca, que és professor de saxo a l’Institut de Música d’Andorra la Vella, explica que el concurs de joves solistes era “una espina que tenia clavada”. I explica: “Era frustrant organitzar un festival amb professionals de tot el món i, en canvi, als meus alumnes els era pràcticament impossible assolir l’esglaó que els falta, que és entrar al concurs professional”. Comptarà amb una vintena de participants repartits en tres categories: fins als 12, fins als 15 i fins als 18 anys.

La 5a edició de l’Andorra Sax Fest arrencarà el dissabte 15 d’abril amb el segon Walking Street Music, un concurs de bandes de música de carrer que, a més, serveix per dinamitzar l’eix comercial de l’avinguda Meritxell coincidint amb les vacances de Setmana Santa. De fet, la primera edició va reunir un públic de més de 30.000 persones. El tret de sortida el donarà al matí el millor grup espanyol de la modalitat, Los Artistas del Gremio, i posteriorment es presentaran les tres bandes que competiran: 101 Brass Band, Charanga Los Mataos i Xalecos Street Band, que animaran els carrers d’Andorra la Vella durant tota la tarda per acabar disputant la final a la plaça Guillemó.

Una altra de les novetats d’enguany és el Baritone Institute, un congrés dedicat al saxo baríton que se celebra cada dos anys de manera itinerant. De la mà de Niells Bijl i Jan Menu, els dos referents del saxo baríton mundial, aquest stage professional compta amb un programa d’esdeveniments que inclou classes magistrals, concerts i tallers.

L’esdeveniment també té un component pedagògic amb tallers i classes magistrals que ofereixen alguns dels millors professors internacionals de saxo, com Vincent David i Arno Bornkamp, que també formen part del jurat del Concurs Internacional de Saxo d’Andorra, juntament amb Àlex Sansó -que n’és el director-, Nacho Gascón, Christophe Grèzes i Naomi Sullivan. La quarta edició del concurs compta amb una trentena d’aspirants, amb especial presència d’espanyols i japonesos, però també amb alumnes de França, Corea, Austràlia, el Brasil, Itàlia, Armènia o Alemanya.

Altres plats forts del festival seran les actuacions d’Arno Bornkamp i de Vincent David, així com els concerts de Jan Menu Quartet, Triple Entente i el de Juan Pedro Luna, guanyador del concurs de l’any passat. El dissabte 22 d’abril se celebrarà el concurs de joves solistes, la final del concurs de solistes i el concert de cloenda a càrrec de Quatuor Yendo & Baptiste Herbin.

Tot plegat, com recalca Efrem Roca, amb l’objectiu de consolidar el certamen com un referent mundial del món del saxofon.

stats