Suplement 12/04/2017

‘Land art’ per homenatjar els refugiats

La segona Biennal Internacional Andorra Land Art, que s’amplia a tres mesos, comptarà amb obres de la Fundació Sorigué

ARA Andorra
2 min
'Estripagecs', una de les obres de la primera biennal, situada a Sorteny / ANDORRA LAND ART

Andorra la VellaDesprés de l’èxit i l’expectació aixecada el 2015 amb la celebració de la primera Biennal Internacional Andorra Land Art, el 28 d’abril arrenca la segona edició d’aquest festival artístic que té per objectiu oferir una manera diferent de descobrir el paisatge andorrà i contribuir al posicionament d’Andorra com a país sensible al seu entorn mediambiental. Enguany, la iniciativa amplia dates, de manera que les obres exposades en diferents indrets del país es podran gaudir durant tres mesos, del 28 d’abril al 28 de juliol.

Una de les novetats confirmades fa pocs dies és la incorporació de la Fundació Sorigué al projecte. L’entitat catalana, que té una de les col·leccions d’art contemporani més importants d’Europa, cedirà obra d’artistes com Julio Vaquero, John Davies, Marilène Oliver i Fabrizio Corneli. En total participaren en la Biennal 50 artistes provinents d’Espanya, Portugal, França, el Regne Unit, Alemanya, l’Iran i Mèxic, i una vintena d’Andorra. L’edició d’enguany vol retre homenatge a les vies d’escapada andorranes que els refugiats van utilitzar el segle passat durant els conflictes bèl·lics dels països veïns.

Tres eixos expositius

Així, un dels principals eixos expositius serà el Camí dels Drets Humans, que s’inicia a la frontera sud, al coll de Jou (Sant Julià de Lòria) i finalitza al port de Siguer (Ordino). Actualment el Govern i els Comuns, amb el suport de l’Organització Mundial de la Salut, estan promovent aquesta via com a camí saludable i com una iniciativa que alhora permeti difondre el patrimoni del país i el respecte pels drets humans. Els altres dos punts d’exhibició seran l’antiga Fàbrica de la Llana, situada a la part alta d’Escaldes-Engordany i que està abandonada des de fa molts anys, i el mirador del Roc del Quer de Canillo.

Mural a la tartera de Carroi

Una de les obres que tindrà més impacte és la que s’emplaçarà a la tartera de Carroi, visible des de tota la vall central d’Andorra. L’escultor català Marc Sellarès hi exposarà Som, una imatge sobre tela blanca amb la silueta de dos nens com a al·legoria del drama dels refugiats. També hi participen el fotògraf portuguès Joel Santos -que mostrarà el seu treball en una exposició a la plaça del Consell General-, l’artista francès Kevyn Goutanier i l’andorrà Jordi Casamajor, amb la seva obra Laberint blau.

stats