Suplement 11/06/2017

Trial i ràfting per rellançar Naturlandia

Toni Bou inaugura aquest estiu una escola i una zona d’entrenament a la cota 1.600 del parc

Clara Garnica
4 min
Un dels traçats de l'escola de Toni Bou. / C.G

Andorra la VellaAquest 2017 se celebren deu anys de la posada en funcionament de Naturlandia, el parc de multiactivitats de la parròquia de Sant Julià de Lòria. Durant la seva primera dècada de vida, la instal·lació ha evolucionat i crescut tant en superfície com en activitats proposades. El Tobotronc, el tobogan alpí més llarg del món, ha sigut des dels seus inicis l’atracció insígnia, però amb els anys s’hi han sumat altres propostes, com el parc de cordes Airtrekk, les excursions amb buguis o quads i el parc d’animals de la cota 2.000, inaugurat el 2013, amb daines, muflons, llops, linxs i, fins i tot, ossos. El parc d’animals ofereix, a més, activitats familiars com la granja escola i una aula de natura.

Però la voluntat de la direcció no és quedar-se aquí, sinó seguir creixent en atraccions i visitants. De fet, s’ha marcat passar dels increments actuals en nombre de visitants cada any, situats entre el 2% i el 3%, a tenir xifres de fins al 30%. Per aconseguir-ho, Naturlandia treballa en tres projectes de gran envergadura.

El primer de tots es convertirà en la gran novetat d’aquest estiu. Parlem de l’escola de trial que ha muntat el pilot català Toni Bou, 21 vegades campió del món de la seva disciplina i considerat el número 1 d’aquest esport en tota la història. Bou resideix al país des de fa prop de dos anys i ha trobat a les muntanyes d’Andorra, concretament les de Naturlandia, un paradís per poder entrenar-se. A més, ha volgut compartir aquest descobriment amb tots els aficionats al motor i ha dissenyat una zona d’entrenament de gran dificultat i exigència. D’aquest circuit se’n podrà gaudir paral·lelament a l’escola de trial i a l’organització d’excursions amb motos de trial de diversos nivells, perquè tothom ho pugui provar. El mateix Toni Bou serà qui gestionarà la instal·lació i, per tant, serà habitual veure’l a l’escola, i fins i tot s’hi podrà parlar. La nova instal·lació s’inaugurarà durant el mes de juny a la cota 1.600 de Naturlandia, al costat de l’Airtrekk, el paintball i el circuit de buguis.

L’escola de trial de Toni Bou és el gran atractiu per als mesos estivals, tot i que el parc també treballa en altres novetats, com una passejada amb patinets de muntanya i una proposta d’excursió pels paratges de la zona, que se suma a les que es poden fer amb quads o caminant acompanyat d’un guia (la ruta dels búnquers, per exemple).

Repetir a Naturlandia

Avui dia, expliquen des de la direcció del parc de multiactivitats, l’afluència se situa al voltant dels 180.000 visitants a l’any. L’objectiu és que totes aquestes persones vulguin tornar a Naturlandia i que, quan ho facin, hi trobin novetats. Per tant, la direcció treballa per oferir noves propostes amb la intenció, també, d’allargar l’estada dels visitants i que facin nit a la parròquia. L’escola de trial n’és un exemple, com també el circuit de ràfting en què ja s’està treballant, adaptat a un públic totalment familiar i que descendirà pel riu Valira.

El projecte preveu un recorregut de gairebé cinc quilòmetres, des del centre de la vila de Sant Julià fins a tocar de la frontera hispanoandorrana. La tornada fins al punt de sortida es farà amb autocar. Per fer-lo realitat, s’ha treballat en el disseny del descens i tota la logística amb Roc Roi, una empresa de Llavorsí dedicada als esports d’aventura des de fa anys. Aviat es convocarà un concurs per veure qui gestionarà l’atracció, tot i que la comercialització anirà a càrrec de Naturlandia.

Les obres per condicionar el riu i fer-lo viable per practicar-hi ràfting són relativament senzilles, tot i que encara no es poden iniciar per temes de cabal del riu. La intenció, però, és començar-les a l’estiu per tenir enllestida l’atracció a la tardor, i poder iniciar així una prova pilot durant unes setmanes a partir de l’octubre i fins que arribi el fred hivernal. Si tot funciona com està previst, el ràfting serà una realitat la primavera de l’any vinent i estarà operatiu fins que torni el fred. La inversió prevista per tirar endavant la iniciativa s’acosta als 800.000 euros. A més, s’aprofitaran els treballs d’adequació per netejar el riu.

Sant Julià dins de Naturlandia

Amb aquest projecte marcat per al futur més pròxim de Naturlandia, es busca també dinamitzar la cota 900 del parc, la que correspon a la vila de Sant Julià de Lòria. En altres paraules, es busca “donar una mica de vida” al poble, com va explicar el cònsol de la parròquia, Josep Miquel Vila, el dia que es va aprovar el pressupost per al circuit de ràfting. Perquè l’objectiu que busca la direcció és vincular també la localitat al parc d’atraccions, juntament amb la cota 1.600 i la 2.000, des d’on surt el Tobotronc. “A l’estil de ciutats suïsses com Gstaad”, expliquen.

L’objectiu de tot plegat és donar un nou rumb a Naturlandia i posicionar-lo com a zona d’oci familiar de referència a Europa, perquè pugui competir amb alternatives com Port Aventura. Una comparativa ambiciosa, sí, però des del parc s’atreveixen a apostar fort. Aquest any serà d’impàs, i a partir de llavors no es vol deixar de créixer.

stats