Suplement 24/02/2017

La burla dels balls cantats i les rues foguegen el Carnaval

El Ball de l’Ossa i el Judici dels Contrabandistes reuneixen centenars de persones a Encamp

F.a.
2 min
La burla dels balls cantats i les rues foguegen el Carnaval

El Carnaval, explica Rosa Burgos, de l’arxiu d’Etnografia, és el pas previ i la preparació, segons la tradició cristiana, per a l’època de recolliment i d’austeritat de la Quaresma. Tal com afirma l’estudiós Francesc Perramon, és evident que és un temps d’impàs i de trànsit, un moment en què el desordre i la disbauxa de la comunitat són la norma. El Carnaval -afegeix Perramon-és el moment de la disfressa, del canvi de papers, és el moment de la llibertat absoluta i que es tradueix en crítiques als poderosos i en els excessos sexuals, alimentaris, etílics...

La joventut d’Encamp és qui millor interpreta, segons les definicions anteriors, el Carnaval andorrà. Dos balls cantats, en què no falten la crítica social ni la sàtira política, abanderen aquesta festa a la parròquia. Centenars de persones hi assisteixen cada any per veure les representacions i escoltar els discursos sense embuts ni manipulacions que escriu el jovent encampadà.

Balls cantats a Encamp

D’origen medieval, la tradició del Ball de l’Ossa d’Encamp, recuperat als anys 50 i declarat Patrimoni Cultural d’Andorra, és un dels esdeveniments del Carnaval. A l’espectacle, guionat per Rossend Marsol, Sícoris, dallaires -els que dallen l’herba-, la Fregona i l’Ossa ballen i entonen cançons populars com La desgràcia d’un pobre home, Sega-me-la arran i Eixa nit hem mort la ruca.

Un altre dels esdeveniments del Carnaval que també se celebra a Encamp és el Judici dels Contrabandistes, un ritual d’origen més recent, d’entre finals del XIX i principis del XX, que es va recuperar a la parròquia als anys 50, també arran d’un guió escrit per Sícoris. La representació, que aquest any també es recupera a Ordino, va a càrrec d’uns contrabandistes perseguits i enxampats per la policia espanyola, que són jutjats i absolts -previ pagament d’un feix de bitllets passat de sotamà- per un jutge andorrà. L’esdeveniment acaba amb una botifarrada popular, de carn treta del porc mort aquell mateix matí.

El Judici dels Contrabandistes se celebra diumenge de Carnaval, i el Ball de l’Ossa, dilluns.

Actes destacats d’altres parròquies

Canillo també celebra un esdeveniment singular durant el Carnaval, la desfilada dels arlequins. Cada any desenes de persones de totes les edats passegen acompanyades dels gegants, també amb indumentària arlequinada, al ritme del repic dels timbals, pels carrers més cèntrics de la parròquia.

Fa més de 30 anys, per Carnaval, el jovent andorrà més entremaliat voltava per les cases per mirar de robar les olles de caldo a les mestresses, per menjar-se-les després a la plaça. Aquest acte ha esdevingut tradició i s’ha anomenat El Robatori de les Olles. A Ordino es recorda repartint 200 racions de brou de Carnaval acompanyat de carn d’olla i botifarres. I a Andorra la Vella, l’Esbat Dansaire recorre els carrers del centre històric per recollir queviures, caramels i xocolata d’alguns establiments.

Les parròquies d’Escaldes-Engordany i Andorra la Vella celebren conjuntament la Gran Rua de Carnaval, que omple de comparses els carrers del centre del país. És l’esdeveniment central i el més multitudinari del Carnaval d’Andorra, en el qual es poden veure tot tipus de disfresses i balls, que alguns grups assagen durant setmanes.

stats