OCI HIVERNAL
Suplement 03/12/2016

Un esport encara desconegut amb moltes ganes de créixer

El cúrling es fa un lloc gràcies a la primera victòria de l’equip nacional i ara vol arribar als més joves

Clara Garnica
3 min
Un moment del partit d’Andorra contra Bèlgica durant el Mundial mixt de cúrling, celebrat a Kazan.

CanilloDesprés de l’hòquei sobre gel, el cúrling és el segon esport nacional al Canadà. Ho explica el president de la Federació Andorrana d’Esports de Gel d’Andorra, Josep Garcia. En canvi, al Principat és encara un gran desconegut. Com es juga, quines són les seves regles i quines habilitats s’han de tenir per poder-lo practicar són qüestions que molt pocs sabrien respondre. Per canviar aquesta tendència, un grup de persones del país s’han posat a treballar per encomanar la seva febre pel cúrling a la resta de la ciutadania. Ells hi estan ben enganxats: competeixen, dins i fora del país (a la lliga catalana, en diversos campionats), amb l’equip Associació Cúrling d’Andorra, que només té tres anys de vida. També competeixen amb la selecció nacional.

De moment, ja han aconseguit que la paraula cúrling comenci a sentir-se amb més assiduïtat pel país. Sobretot gràcies a un fet històric que va tenir lloc a l’octubre a Kazan (Rússia). La selecció andorrana de cúrling va desplaçar-s’hi per participar, per primera vegada a la seva història, en els Mundials de la modalitat mixta, juntament amb 37 països més. I encara van engrandir més la història, ja que van obtenir una sorprenent victòria en un partit. Va ser contra Bèlgica i el resultat va ser de 6 a 7.

Promoure la base

Encoratjats per aquest fet sorprenent, els integrants de la selecció volen seguir fent passos per introduir el cúrling a Andorra. I són conscients que la millor manera d’aconseguir aquest objectiu és seduint els més joves. “Si no tenim base no tenim cúrling, és el que ens donarà credibilitat”, sentencia Garcia, que a banda de ser el president de la Federació també és membre de l’equip i la selecció nacional. A Andorra és molt comú que les federacions es desplacin fins a les escoles durant els migdies per promocionar els seus esports i inculcar-los entre els escolars. Però, esclar, exposa Garcia, no és viable traslladar una pista de cúrling fins als centres. En contrapartida, han aconseguit de la Federació Mundial de Cúrling una pista de street curling, “que es pot posar i treure de manera senzilla”, i és fàcilment transportable, com recalca el responsable del Palau de Gel de Canillo, Francesc Oriol. És al Palau de Gel on quedarà instal·lada perquè els joves la puguin provar, sobretot durant les tardes, i on comptaran amb el suport de jugadors per poder-los explicar les normes bàsiques. De moment, com a tret de sortida de la nova pista hi haurà una jornada de portes obertes.

De fet, el Palau de Gel és l’emplaçament més lògic, tenint en compte que és també en aquestes instal·lacions on s’entrena l’Associació Cúrling d’Andorra. No obstant, la idea també és endur-se la pista per utilitzar-la en actes promocionals arreu del país.

Un esport on no calen àrbitres

Per a Garcia, el cúrling és un esport amb molts punts a favor. “Un esport de cavallers, en què és millor perdre tenint la raó que guanyar fent trampes”, manifesta. Genera valors de “respecte, honestedat i companyonia”, a partir dels quals “tothom ajuda a tothom”. Per posar un exemple, al cúrling hi ha àrbitres, però la majoria de les decisions es prenen conjuntament entre els dos equips.

A més, ressalta, és un esport que es pot practicar “dels 5 als 95 anys”, si es té una mínima forma física. Aquest punt a favor permet veure, per exemple, equips amb avis i els seus néts competint.

Dotze anys després, torna un Europeu de cúrling al país

Una altra mostra de l’impuls que es vol donar a aquest esport a Andorra és la celebració, del 6 al 13 de maig de l’any vinent, de l’Europeu de cúrling de Divisió C. Feia més de deu anys que el país no acollia un esdeveniment d’aquestes característiques. Va ser l’any 2005 i també va ser un Europeu, com recorda Josep Garcia. Va reunir 123 jugadors de 23 països.

Llavors el cúrling l’impulsava un equip diferent de l’actual, l’Acura. Però va desaparèixer fins que un grup de pares que portaven els seus fills a patinatge artístic al Palau de Gel van decidir donar-li una segona oportunitat.

Francesc Oriol considera que organitzar cites d’aquesta magnitud al Palau de Gel és una bona manera de seguir treballant per la desestacionalització de les instal·lacions. És viable tenint en compte que el volum d’afluència decau durant la primavera, coincidint amb el tancament de les pistes d’esquí. Pel que fa al tractament que s’haurà de fer a la pista del Palau de Gel, no suposarà cap problema, recalca Oriol.

stats