Suplement 07/06/2017

El nou refugi de l'Illa, un punt estratègic al cor del Madriu

El nou equipament obrirà també els caps de setmana d’hivern

M.t.
3 min
El nou refugi de l'Illa / SFG

Andorra la VellaA finals de juny s’inaugurarà a la vall del Madriu el quart refugi guardat d’Andorra, un equipament que fins ara funcionava com a refugi lliure i que provenia d’un antic edifici destinat a allotjar els treballadors que als anys 30 van construir la presa de l’estany de l’Illa per a Forces Hidroelèctriques d’Andorra (Fhasa). Es tracta del refugi de l’Illa, que, situat a 2.488 metres d’altitud, es convertirà en el 5è refugi més alt del Pirineu.

L’edifici, que és autosuficient energèticament, té 375 metres quadrats i compta amb 50 llits, 80 metres quadrats d’estances comunes per a restauració i sala d’estar, dependències privades per als guardes i lavabos amb dutxa, al marge d’una part independent de la resta de l’edifici que continuarà sent d’accés lliure. Les obres van començar l’any 2015 i han tingut un cost de prop d’1,6 milions d’euros.

Múltiples vies d’accés

El nou refugi està situat en un punt estratègicament “allunyat de tot”, tal com destaca el president de l’Associació de Guies i Acompanyants de Muntanya (Agama), Joan Marc Xarpell, per la qual cosa és un bon indret per fer-hi nit. Està situat a la parròquia d’Encamp, però molt a prop de la línia divisòria amb Escaldes-Engordany i de la frontera amb Catalunya, de manera que s’hi pot accedir des de múltiples punts.

Des dels cortals d’Encamp s’hi ascendeix per la coma dels Llops, les Agols i els estanys Forcats; des d’Escaldes-Engordany hi ha la ruta més llarga però apta per a tots els públics, passant pel camí dels Matxos i pel refugi de Fontverd, i el recorregut més ràpid, d’unes tres hores, es pot fer des de Grau Roig passant per Pessons, tot i que cal tenir en compte que és més exigent. A més, també s’hi pot accedir des de Sant Julià de Lòria creuant la vall de Perafita i Claror, i des de la Cerdanya a través de Martinet i la vall Civera. Un cop al refugi, es poden fer diferents excursions per conèixer la zona, de gran bellesa paisatgística i cultural, i declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 2004.

Els amants de la pesca tenen el seu paradís als estanys Forcats i a l’estany Blau, mentre que els grans muntanyencs poden fer el cim del Montmalús, acompanyat d’una visita al llac del mateix nom, o el recorregut de les tres valls de Pessons, Emportona i Ensagents. Una altra excursió imprescindible és la que permet gaudir de la dotzena d’estanys dels Pessons i el seu magnífic circ glacial, del qual es pot tenir una vista panoràmica des de la collada dels Pessons.

El fet que el refugi passi a comptar amb tots els serveis permetrà, segons indica Xarpell, que més gent pugui accedir-hi, ja que els excursionistes podran accedir-hi amb menys pes i assegurar-se que hi haurà lloc si s’ha reservat prèviament, cosa que no es podia saber quan era lliure. Aquesta reforma, que dota el refugi de lavabos i assegura que els guardes en tinguin cura, permet també conservar millor la zona a diferència de quan era un espai lliure.

Servei a l’hivern

D’altra banda, a més de donar servei durant tot l’estiu, el refugi també obrirà durant els caps de setmana d’hivern. De fet, el president de l’associació de guies de muntanya destaca que “si a l’estiu tenim un potencial, a l’hivern encara més” gràcies a l’auge de l’esquí de muntanya. Així, Xarpell considera que a diferència dels Alps, a Andorra es pot practicar aquesta disciplina en llocs molt salvatges amb més seguretat, sense el perill que comporten les glaceres.

Per tot plegat, considera que el nombre de refugis guardats ha d’anar a l’alça, per permetre més variants dels recorreguts i facilitar encara més l’accés a la muntanya.

stats