Publicitat
Publicitat

Andorra, disposada a liderar la candidatura "embrionària" sobre el romànic a la UNESCO

Martí ha dit que "qui ha de liderar una candidatura com aquesta és l'Estat andorrà perquè l'únic que ho pot tutelar és un Estat", i no veu possible que Espanya o França li puguin donar suport

El cap de Govern, Toni Martí, s'ha mostrat partidari de liderar una candidatura per tal que la UNESCO declari Patrimoni de la Humanitat la Catedral de la Seu d'Urgell, el castell de Foix i diversos monuments romànics andorrans. Amb tot, Martí ha assegurat que el projecte es troba en un estat molt embrionari i que encara s'ha d'analitzar si seria viable i si tindria possibilitats de reeixir. En aquest sentit, ha dit que és un dossier que fa temps que se'n parla però que "jo ja entenc que hi ha eleccions a la Seu d'Urgell", justificant d'aquesta manera el fet que s'hagi donat a conèixer ara.

Toni Martí ha dit que qui ha de liderar una candidatura com aquesta és l'Estat andorrà perquè l'únic que ho pot tutelar és un Estat i no veu possible que Espanya o França li puguin donar suport perquè no tenen "aquest lligam institucional i històric". De fet, la intenció és que la UNESCO declari Patrimoni de la Humanitat la unió històrica entre la catedral de la Seu d'Urgell, el castell de Foix i "la nostra idiosincràsia del romànic i del Consell de la Terra". De fet, la ministra de Cultura, Olga Gelabert, en declaracions a Andorra Televisió, ha parlat d'un total de nou monuments romànics andorrans que es voldrien incloure a la candidatura.

Així doncs, Toni Martí s'ha mostrat disposat a estudiar el projecte i, si és viable, tirar-lo endavant juntament amb l'alcalde de la Seu d'Urgell que s'elegeixi en els comicis d'aquest diumenge. Amb tot, ha recordat que per madurar un projecte d'aquestes característiques es necessita un procés llarg, i que "presentar-lo per presentar-lo no tindria cap sentit". "Són processos llargs, però sí això pot reeixir nosaltres estarem encantats", ha conclòs.