Ciclop o dos dies de bellesa insòlita al cor de Mallorca

Sineu acull la primera edició d’un festival de teatre visual que aplega figures internacionals

Sineu com a epicentre de la creació que té a veure amb la dansa, el mim, els titelles o el circ.

El primer festival Ciclop és un compendi de teatre visual d’autoria local -una dotzena d’artistes de les llles-, de Catalunya i d’aromes que arriben de Xile, de Mèxic i també de França.

Precisament Hibridation. Transfiguration à deux d’Olivier Sagazan tancava el programa d’ahir; filosofia al límit i a la recerca de respostes existencials.

Abans havia triomfat la saba jove de l’escena mallorquina, que aquí s’atreveix amb espais insòlits, suggeridors, amb un punt de misteri, disseminats pel poble. Tres peces breus que prenen vida en indrets que li són estranys al teatre, o no.

Un hospici, un celler...

La porta de l’hospici serveix de marc a Vicka Duran, una de les la promeses més fermes de la seva generació, per jugar amb el públic i amb una solitud que fa mal. La cara de l’actriu és un poema o un drama o un somriure o allò que vulgui.

En un celler abandonat, Diego Ingold i Lluqui Portas fan poesia amb els seus cossos seminus, pintats, i destil·len missatges i convoquen la memòria.

Aina Zuazaga i Aina Jagla, en permanent comunió creativa, han triat un fragment d’un muntatge més llarg que veurem d’aquí a poc per dibuixar la línia de l’abisme que dóna a la llibertat. Metàfora silent executada amb elasticitat, humor i lirisme. Completa el quadrat insòlit Luciérnagas, de Cecilia Molano, que veuré avui (totes les peces repeteixen aquest horabaixa).

El Ciclop, una criatura del Centre d’Investigació Escènica (C.IN.E), Res de Res i En Blanc i el Circ Bover (amb el suport de l’Ajuntament i l’Institut d’Estudis Baleàrics) viurà aquest dissabte una jornada intensa.

Rudo (música i circ i poesia), Vincles (o com sublimar la senzillesa), La dulce Ingeborg (me’n diuen meravelles) i Migracions (Biel Jordà i Marta Barceló també tenen temps per actuar i contar-nos mil històries en 60 minuts) completaran el més potent del triangle escènic que gairebé sense voler han format Sineu, Santa Eugènia i Maria de la Salut amb aquest Ciclop, la Mostra i el festival EiMa, que arribarà al punt àlgid la setmana vinent.