Publicitat
Publicitat

La Compañía Nacional de Danza convidarà el públic andorrà a ballar amb ella

Interpretaran aquest dissabte al Centre de Congressos d'Andorra la Vella un espectacle que barreja classicisme i dansa contemporània i que acaba interactuant amb el públic a l'escenari

El director de la Compañía Nacional de Danza d'Espanya, José Carlos Martínez, ha presentat, en companyia del director artístic de la 21a Temporada de Música i Dansa d'Andorra la Vella MoraBanc, Josep Maria Escribano, l'espectacle que aquest dissabte -a les 21.30 hores- oferirà la Compañía Nacional de Danza en la seva primera visita a Andorra amb el cos titular de ballarins i en què proposaran una vetllada molt variada que anirà des del classicisme a la dansa contemporània. Una de les propostes més curioses del programa, l'obra 'Minus 16' d'Esteban Berlanga, inclourà la utilització de la improvisació amb el mètode Gaga d'Ohad Naharin i proposarà la participació del públic, "per trencar la barrera que existeix entre l'escenari i l'auditori", com ha explicat Martínez, que ha afegit que "marxaran amb el record d'un espectacle diferent". Escribano ha celebrat que per fi s'hagi pogut tancar l'actuació d'un dels dos ballets més importants i internacionals de l'estat espanyol i que hi hagi un espai per portar aquestes produccions, amb un escenari de dimensions adequades. L'oferta es complementarà amb l'exposició -a la sala Àgora del Comú d'Andorra la Vella- de les fotografies de Josep Aznar dels espectacles, les companyies, els coreògrafs i els ballarins més representatius que han passat per l'escenari del Festival del Castell de Peralada els últims 30 anys.

José Carlos Martínez ja va ser convidat a la Temporada de Música i Dansa com a ballarí estrella del ballet de l'Òpera de París, el punt culminant de la seva carrera, però no hi va poder participar perquè va coincidir amb el seu nomenament com a director de la Compañía Nacional de Danza. Ara, després de transformar la companyia des de la dansa més contemporània que va proposar Nacho Duato -el seu exdirector- cap a uns repertoris més variats visita la 21a Temporada de Música i Dansa d'Andorra la Vella MoraBanc, amb trenta ballarins capaços d'interpretar el classicisme de 'Raymonda' i improvisar a 'Minus 16'.

"És un plaer vindre a aquí", ha assegurat Martínez, abans d'explicar les obres neoclàssiques -com 'Allegro Brillante', de Balanchine, el gran coreògraf que va fer evolucionar la dansa clàssica, i 'Tres Preludis', un duo romàntic que aprofundeix en la idea neoclàssica-, les clàssiques -com el tercer acte del ballet 'Raymonda' que, amb una coreografia d'ell mateix inspirada en la tradicional de Màrius Petipà tancarà la primera part- i la contemporània, 'Minus 16', en la qual s'improvisa i es busca la interactivitat amb el públic, per apropar-li la dansa, que presentarà en un programa molt variat.

Martínez ha aprofundit molt en aquesta idea de barrejar estils, perquè el públic "trobi en un sol espectacle una varietat d'emocions diferents". Tot plegat oferint material clàssic, perquè "feia 25 anys que la companyia no feia una cosa tan clàssica com el 'Raymonda Divertimento'". I a la vegada complementant aquesta oferta clàssica amb obres més modernes, perquè "hi ha molt públic que ve a veure un espectacle clàssic i surt encantat d'haver pogut gaudir de registres diferents, cosa que els dóna un criteri per després decidir què anar a veure".

Aquest és, segons Martínez, el potencial d'aquesta companyia renovada, i amb una funció pedagògica. Però també és un sacrifici perquè els canvis d'estils impliquen complicacions als assajos, també per al cos. Per això durant l'intermedi els trenta ballarins continuen treballant, concentrats a transformar els seus moviments tècnics i clàssics en altres més relaxats i desarticulats.

Escribano ha celebrat que, des que es compta amb l'escenari del Centre de Congressos d'Andorra la Vella puguin venir les grans companyies -tot i la petita limitació d'alçada encara present. El director artístic ha assegurat que és una gran il·lusió que hagin vingut i que desperten un gran interès. No obstant això, encara hi ha entrades disponibles a través de www.morabanc.ad/entrades