Cultura crearà aquest any una beca per a escriptors

Hi haurà una partida de 100.000 euros per produccions cinematogràfiques

Les subvencions culturals per a aquest any es mantenen en el mateix import que el 2018, 150.000 euros. Així ho ha explicat la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, que ha anunciat al mateix temps que aquest any es convocarà, per primera vegada, una beca de 7.500 euros perquè un escriptor es pugui dedicar a la creació literària. També ha destacat que hi haurà una partida de 100.000 euros per a la producció cinematogràfica. 

Gelabert ha concretat que si bé la partida per les subvencions culturals es manté, el que cal tenir en compte és que algunes de les entitats que rebien ajudes a través d’aquesta convocatòria, com per exemple la Societat Andorrana de Ciències, l’Associació Ull Nu o el Festival SaxFest, ara ho fan mitjançant un conveni signat entre aquestes associacions i l’executiu. Per tant, si es té en compte totes les ajudes que es destinaran aquest any a la promoció cultural, la partida arriba als 439.000 euros, una xifra que és, tal com ha explicat Gelabert, un 33% superior a la del 2018 i gairebé un 60% més que el 2015.

La convocatòria de 150.000 euros que s’ha aprovat aquest dimecres és per ajudes destinades a associacions, entitats i empreses culturals que desitgin portar a terme projectes o activitats en el seu àmbit d'actuació. En aquesta convocatòria, que estarà oberta fins al 28 de febrer, també es farà una especial incidència a les activitats literàries i projectes editorials. Així, es consolida la inclusió d’ajuts a la traducció.

Pel que fa a la beca a escriptors abans esmentada, Gelabert ha destacat que s’han inspirat en una fórmula similar que es fa a Suïssa i que pretén que puguin deslliurar hores o una part de la jornada laboral per poder-se dedicar a produir una obra. 

Quant als 100.000 euros per a la producció cinematogràfica, la titular de Cultura ha destacat que d’altres anys havien rebut demandes per imports molt importants als quals “per desgràcia” no s’havia pogut donar resposta en la quantia que necessitaven. De fet, ha concretat que mai s’havien pogut donar més de 15.000 euros.