Publicitat
Publicitat

Dalí i La Divina Comèdia

El Centre cultural i de congressos lauredià exposa les 100 xilografies de Salvador Dalí que il·lustren 'La Divina Comèdia'

La perseverança de Salvador Dalí va donar com a resultat una de les seves obres mestres com és 'La Divina Comèdia il·lustrada per Dalí', una col·lecció de cent xilografies que li va encarregar el govern italià per celebrar el 700 aniversari del naixement de Dante Alighieri, autor d'una de les obres més destacades de la literatura universal. Per diferències polítiques, finalment es va avortar el projecte però l'artista empordanès va continuar amb el treball per compte propi.

S'explica que no va ser una feina fàcil, ja que es va allargar entre els anys 1951 i 1960, i Dalí va intervenir en cadascuna de les il·lustracions afegint colors i fent retocs. En total es van fer 3.500 planxes, el que suposa que cada gravat té una mitjana de 35 colors diferents.

Aquesta obra es podrà trobar des d'aquest dilluns al vestíbul del Centre cultural i de congressos lauredià, i es tracta d'una mostra dividida en tres parts: l'infern, el purgatori i el paradís, els tres llocs per on és conduït l'amor platònic de Dante durant el seu viatge. Fa molts anys que l’edició està exhaurida però el director de les Éditions d’Art les heures Claires de París, Daniel David, conjuntament amb el suport de l’Ajuntament de Bolvir de Cerdanya, han permès al Comú de Sant Julià de Lòria exposar fins al 7 d'abril els gravats d’una de les obres en la que es poden retrobar tots els mites i la iconografia del geni de Dalí.

Aquesta mostra es complementa amb la que s'ubica al Museu del Tabac 'Surrealisme a Catalunya. Els artistes de l'Empordà i Salvador Dalí', formada per 42 obres entre pintures i escultures. Tant el conseller de Cultura del Comú, Josep Roig, com la directora del Museu del Tabac, Maria Martí, han considerat molt important que les dues entitats estrenyin vincles per donar una major riquesa a la cultura laurediana.

Aquest dilluns a les 20.30 hores tindrà lloc la inauguració al vestíbul del Centre cultural i de congressos lauredià, amb una performance surrealista a càrrec del grup d'art multimèdia Araki.