Els 'Estripagecs' de Moles arriben a Austràlia

L'obra ha estat una de les guanyadores al concurs Sculpture by the Sea, Cottesloe 2019, i s'exposarà l'any que ve

L’escultura ‘Estripagecs’, de l’artista andorrà Pere Moles, ha estat una de les guanyadores del concurs Sculpture by the Sea, Cottesloe 2019, celebrat a Austràlia.

Al concurs s’hi han presentat un gran nombre d’artistes i escultors procedents de 23 països diferents, entre els quals s’han seleccionat les obres guanyadores, que seran exposades de l’1 al 18 de març de l’any vinent a la platja de Cottesloe i, seguidament, posades a la venta.

Sculptures by the Sea compta amb dues mostres anuals, la de Cottesloe (Perth), que va començar l’any 2005, i una altra a Bondi (Sydney), que va viure la seva primera edició l’any 1997. Ambdues se celebren cada primavera i la de Bondi és la major exposició escultòrica del món.

L’exposició del darrer any a Cottesloe va tenir una gran acollida, amb gairebé 250.000 visitants i una recaptació total de més d’un milió de dòlars. I s’espera un èxit similar en la propera edició, on es trobarà l’escultura de Pere Moles.

L’obra de l’andorrà, ‘Estripagecs’, reprèn els mateixos elements arquitectònics que donen nom a l’escultura i que l’artista ha utilitzat ja en obres anteriors, com el conjunt escultòric del parc natural de Sorteny ‘Estripagecs als 4 vents’ o ‘Geoptical Estripagecs’ una sèrie de digigrafies i serigrafies que està creant actualment per encàrrec de la Moanin Gallery de París.

Estructuralment, la nova obra segueix la línia dels tòtems també creats per ell que es troben als sis cims més alts de la parròquia d’Ordino, però amb un concepte totalment nou i amb unes majors dimensions.

Els nous estripagecs faran tres metres d’alçada i cada un d’ells contindrà una paraula en anglès troquelada: ‘hope’ (esperança), ‘love’ (amor), ‘freedom’ (llibertat), 'peace’ (pau) i ‘tolerance’ (tolerància).

Els cinc elements que componen l’escultura se situaran o bé dins o bé al davant del mar (l’emplaçament final està per decidir) i, al rebre la llum del sol, en l’ombra reflectida al terra es podran llegir els cinc missatges. Amb les seves punxes i la seva disposició, els estripagecs actuen com una barrera que impedeix el pas, literalment, com uns barrots. Simbolitzen les dificultats amb què moltes persones es troben a la vida quan proven de millorar la seva situació. I són, especialment, un homenatge als refugiats que han de travessar grans distàncies i sovint mars i oceans.

Però l’obra no vol només evidenciar aquesta lluita, sinó també l’esperança que l’acompanya. Ja que, encara que els barrots impedeixin el pas, per aquestes paraules que obren un forat en cada estripagec hi passa un raig de llum, una possibilitat de millora, un espai pel qual sí que es pot passar.