Cultura 15/03/2018

Exposicions i espectacles de carrer, un documental i molta música per celebrar els 40 anys d'Escaldes-Engordany

El comú ha presentat la programació davant del mural de la façana dels Tres Diners, que conté il·lustracions d'elements representatius de la parròquia

Ana
4 min
El mural de la façana dels Tres Diners, amb les il·lustracions dels elements més significatius de la parròquia d'Escaldes-Engordany. / L. M. (ANA)

Escaldes-EngordanyLa parròquia d'Escaldes-Engordany celebra 40 anys aquest 2018 i, per commemorar l'aniversari com cal, el departament de Cultura del comú ha dissenyat una programació especial, amb exposicions i espectacles al carrer, concerts, festivals i un documental. La presentació dels actes ha tingut lloc aquest dijous a la tarda, al nou parc infantil de l'avinguda del Fener, just davant del mural de la façana dels Tres Diners, on s'hi poden veure les il·lustracions dels elements més representatius de la parròquia, com ara l'Esbart Santa Anna, Caldea, Sant Miquel d'Engolasters, el 3x3 de bàsquet o el Tour de França i la Volta Ciclista, entre d'altres, a més del nom de la parròquia i els anys 1978-2018. La cònsol major del comú escaldenc, Trini Marín, ha dit que "hem volgut plasmar totes aquelles coses que fan que la parròquia d'Escaldes-Engordany tingui les seves arrels, tan important des del més antic fins al més modern" i ha agraït a la família Mallol, propietària de l'edifici, que els hagi cedit la façana. Ramir Mallol ha comentat en declaracions als mitjans que el mural "representa la parròquia i és un mèrit pel país i pel poble d'Escaldes-Engordany" i que, si és per ell, ja s'hi pot quedar per sempre, a partir d'ara.

L'exposició de fotografies antigues sobre els Encants de Sant Antoni va donar el tret de sortida als actes d'aniversari de la parròquia i, de fet, les exposicions al carrer seran un dels eixos d'aquesta commemoració, amb l'objectiu d'apropar als ciutadans els indrets més desconeguts de la parròquia. Durant el mes de maig s'estrenarà 'Escaldes-Engordany, insòlita' i, el 14 de juny, coincidint amb el Dia de la parròquia, s'iniciarà una altra exposició amb documents i imatges de l'arxiu històric del comú, per entendre el procés de creació. Coincidint amb aquesta diada especial, l'ONCA també oferirà un concert, titulat 'La més bella pubilla d'Andorra', que serà un homenatge a tots els protagonistes del procés de creació de la parròquia. I el 17 de juny no faltarà la tradicional arrossada popular al parc de la Mola.

Properament, el comú escaldenc presentarà un documental de tretze capítols, titulat 'Memòria viva. Cròniques de la parròquia', sobre la memòria oral i popular i amb històries de vida explicades en primera persona per aquells que han estat pioners en àmbits com la cultura o la política, que parlaran de les cavalcades de reis, el pessebre vivent, el festival de jazz, entre d'altres. El conseller de Cultura del comú escaldenc, Salomó Benchluch, ha assegurat que serà "molt emotiu" i que s'ha fet per "conservar les vivències" de tota aquesta gent històrica de la parròquia.

Al juliol arribarà un dels plats forts de l'art al carrer, amb una exposició de l'escultor Jordi Díez Fernández, que consistirà en una desena de peces d'acer repartides en diversos espais de la parròquia. L'eix central serà l'expressió figurativa, en especial la de l'ésser humà. I per aquest mateix mes de juliol, el comú d'Escaldes-Engordany està preparant l'espectacle de carrer 'Turistes i banyistes', que estarà protagonitzat per escaldencs i escaldenques. La mostra girarà al voltant dels diaris dels viatgers que van visitar Andorra durant el segle XIX i principis del XX, des d'una perspectiva diferent de la història de la parròquia, tot lligant Engordany a la part alta d'Escaldes.

Estiu atapeït de música en directe

D'aquí a pocs dies, el proper 25 de març, Escaldes-Engordany també donarà el tret de sortida a una nova edició del Festival Internacional Colors de Música, amb el concert del violinista Ara Malikian, pel qual ja s'han exhaurit totes les entrades. Després, el festival es reprendrà a l'estiu amb la Setmana del Jazz, del 9 al 14 de juliol, on hi actuaran Ronald Baker Quartet, The Dry River Stompers, Marc Ferrer Trio, Amós Lora & Lluís Guerra, Marina Tuset Quartet i Men i Swing Jazz Band.

En el marc del mateix festival, però ja a finals d'any, el comú escaldenc ha programat dos concerts de gran format. El primer, amb Sergio Dalma, el 15 de novembre, que tornarà a la sala Prat del Roure amb la seva exitosa col·lecció Vía Dalma. El segon concert serà amb un artista francès, que es coneixerà d'aquí a unes setmanes i que actuarà a finals de novembre. El 34è Festival Internacional Colors de Música finalitzarà, com ja és tradicional, amb un concert de gòspel a l'església de Sant Pere Màrtir.

Un altre festival que repeteix és el de les Nits del món, amb la nit del 5 de juliol dedicada a Calella de Palafrugell i a les havaneres, amb el grup Port Bo, impulsor de la cantada. El 19 de juliol es celebrarà la Nit del silenci i, a l'agost, s'homenatjaran les ciutats agermanades amb Escaldes-Engordany, Lalín (2 d'agost) i Etang Salé (16 d'agost). El festival finalitzarà el 30 d'agost amb una nit dedicada als anys 80 i 90.

Per altra banda, a l'agost, la música tornarà a ambientar les tardes d'estiu a la plaça Coprínceps amb una quinzena de concerts de Músiques del món. A més, s'han creat els Dimecres del públic, amb els concerts dels grups més sol·licitats pel públic d'aquests últims anys. Així, repetiran Sense Sal i Patxi Leiva.

Sobre el Festival de Jazz, el conseller de Cultura escaldenc, Salomó Benchluch, ha explicat que s'està treballant per recuperar-lo.

Pel que fa al Centre d'Art d'Escaldes (CAE), durant tot l'any també hi haurà diverses exposicions. La primera, 'Més enllà de Mauthausen', del fotògraf català Francesc Boix, es podrà visitar a partir del 22 de març.

stats