Publicitat
Publicitat

Els padrins i els infants, protagonistes de la cremada de falles 2015

Els fallaires d'Andorra la Vella homenatjaran els impulsors d'aquesta tradició durant la primera meitat del segle XX i celebraran els 10 anys de l'entrada dels nens a la rodada de falles

La Cremada de Falles d'enguany viurà una celebració doble. D'una banda, volen reconèixer l'impuls de la tradició i l'ajuda dels padrins de la primera meitat del segle XX que van participar en el projecte de recerca que va desembocar en el documental 'El camí del foc'. De l'altra, commemoren el 10è aniversari de l'entrada dels nens a la cremada de falles, en aquest cas, rodant boles de llum. "Es vol mostrar la transmissió de la tradició", ha indicat el president de l'Associació de Fallaires d'Andorra la Vella, Santi Sànchez,

Els actes comencen aquest dimecres amb els tallers de falles durant la setmana i dissabte es farà el taller de falles tradicional. Finalment, dimarts se celebraran els actes organitzats amb el Centre de la Cultura Catalana i la cremada de falles. A les 19 hores es produirà la rebuda de la Flama del Canigó, posteriorment hi haurà l'homenatge als antics fallaires i el relleu dels fallaires majors i menors. L'acte davant de la Casa de la Vall acabarà amb la cremada de la falla tradicional i comptarà, com a novetat, amb la participació dels fallaires de Sant Julià que enguany és la parròquia amfitriona de la festa del foc.

El recorregut segueix els punts habituals i comença a la placeta del Puial. Allà es produirà un dels moments més esperats per als joves que fan el salt a les falles de foc, el bateig de foc.

Com ha explicat l'encarregada de les falles infantils, Marta Guilemany, van començar fa 10 anys amb 10 nens i nenes, majoritàriament fills de fallaires. Sorgeix per la necessitat dels pares d'ocupar els infants mentre rodaven el foc i introdueix el coneixement i l'estima per la tradició des de ben petits. Fa 2 o 3 anys els primers infants van començar a cremar falles de foc i enguany seran una quarantena de nens i nenes que faran rodar les boles de llum.

Baixant per l'antic carrer major i el carrer de la Vall, a l'avinguda Príncep Benlloch, davant del Comú d'Andorra la Vella, es podrà veure el Ball de fallaires, en què els participants mostraran les seves millors figures per impressionar el públic. La festa acaba, un any més, a la plaça Guillemó amb la darrera cremada de falles, l'encesa de la foguera, el Ball de Bruixes i l'actuació del grup de música tradicional Pont d'Arcalís.

Durant el recorregut, han avançat, hi haurà "sorpreses musicals". En total, participaran en l'organització de la cremada unes 180 persones.

Concurs fotogràfic i establiments amics

Com l'any passat s'ha convocat de nou el concurs fotogràfic, amb les categories de càmeres digitals i Instagram. Enguany està obert tot l'estiu i hi haurà tres premis per a cada categoria.

El que s'ha començat aquest any és la iniciativa d'Establiments amics de les falles. Aquests mostraran un adhesiu i podran disposar d'estovalles de paper amb continguts relacionats amb la festa per fer-la arribar sobretot als turistes.