Cultura 19/06/2015

El FeMAP omple de música el Pirineu

El festival es consolida com a referència de la música antiga de qualitat

Maria Martí
3 min
Imatge d'arxiu d'una edició anterior del FeMAP / FeMap

La Seu d'UrgellEl Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) arriba a la cinquena edició plenament consolidat i com una cita ineludible per als melòmans. Una consolidació que es nota en el fet que any rere any augmenta el nombre de municipis que volen acollir algun dels concerts que programa el festival. De fet, en aquesta edició per primera vegada s’hi suma un municipi de la Cerdanya sota administració francesa, la Guingueta d’Ix, a part d’altres incorporacions com Encamp, Canillo, Sant Llorenç de Morunys i Sant Joan de les Abadesses. En total, 26 poblacions del Pirineu acolliran els 45 concerts previstos en el programa.

Del 3 de juliol al 30 d’agost els 26 municipis oferiran una programació eclèctica però amb el denominador comú de la qualitat, en escenaris tan diversos com el llac d’Engolasters a Encamp, la catedral de Santa Maria d’Urgell a la Seu o el

monestir de Ripoll.

Artistes de primera línia

L’oferta és tan extensa (www.femap.cat) que es fa difícil enumerar tota la programació. Al cartell hi podem trobar noms com el llaütista Hopkinson Smith, que els dies 16 i 17 de juliol a Ordino i Avià interpretarà obres de John Dowland, Anthony Holborne i John Johnson. Altres intèrprets són Andreas Prittwitz & Lookingback Baroque Orchestra, que seran els dies 22 i 23 de juliol a Castellciutat i Bossòst, i l’Orquestra Barroca de Sevilla, el 31 de juliol i l’1 i el 2 d’agost a Tremp, Berga i Puigcerdà. La violinista barroca Lina Tur Bonet, acompanyada per Kenneth Weiss i el violoncel barroc de Sebastian Hess, rescataran els dies 21 i 22 d’agost a Sorpe i Ripoll obres oblidades de Vivaldi, les denominades Sonates de Graz, inèdites fins ara i elaborades pel compositor venecià a la cort de Màntua entre el 1718 i el 1720. També es podrà gaudir del Cor Infantil Amics de la Unió, de la Coral Cantiga, de l’Euskal Barrokensemble, dels violagambistes Fahmi i Rami Alqhai i del duo format per Arianna Savall i Petter Udland Johansen, entre moltes altres opcions.

Més que un festival de música

El festival va molt més enllà de l’àmbit musical i vol ser un instrument per donar a conèixer el territori pirinenc. Per això, durant els dos mesos que dura es programen un munt d’actes paral·lels, que li donen un plus de qualitat i que ofereixen a tots els assistents als concerts l’oportunitat d’aprofundir en la riquesa patrimonial i cultural del Pirineu. Amb aquesta intenció s’han programat els concerts amb visita guiada a la Glèisa dera Purificacion de Bossòst –declarada Bé Cultural d’Interès Nacional–, al monestir de Ripoll, a la Casa Museu d’Areny-Plandolit, d’Ordino, a la catedral de Santa Maria d’Urgell, de la Seu d’Urgell, al jaciment de la Roureda de la Margineda, d’Andorra la Vella, i a l’església de Sant Vicenç d’Estamariu. A part, també s’han previst concerts en entorns naturals com el llac d’Engolasters, a Encamp, el Niu de l’Àliga, a Alp-Bagà, o l’estany Gento, així com els passejos musicals a la mina de petroli de Riutort de Guardiola de Berguedà.

El FeMAP també aposta per combinar la música amb la gastronomia i per això ha preparat sis sessions 'Gastrofil', amb la projecció del documental 'Cants religiosos tradicionals a l’Alt Pirineu', d’Aleix Gallardet, a la Fundació Fiella de Tremp (amb Cellers Vila Corona i Galetes Verdeny), a l’Oficina de Turisme del Pallars Sobirà, a Sort (amb Celler Batlliu i Tros de Sort), a Licors Portet, a la Pobla de Segur (amb Licors Portet i Postres de Músic), al Pati de la Punxa de la Seu d’Urgell (amb Formatgeria Mas d’Eroles), al Pati del Museu Ceretà, a Puigcerdà (amb Refilat Vinoteca i Xarcuteria

Viladomat) i al Palau de Pinós, a Bagà (amb Cal Rafilat Cansaladeria Mercè i Quer Cervesera).

Europa barroca

El Festival de Música Antiga dels Pirineus no s’atura només en el vessant lúdic, sinó que hi ha l’opció de formar-se i aprofundir en el coneixement de la disciplina. Així, el tercer curs del FeMAP estarà dedicat a l’Europa barroca, per a tots els músics i estudiants que vulguin participar en el procés de creació, assaig i posada a punt d’un concert amb Fahmi Alqhai. El nivell exigit és alt, ja que el resultat final són dos concerts que es faran en el marc del Festival de Música Antiga dels Pirineus. El programa proposat per a aquesta ocasió serà un ampli recorregut pel repertori des de principis fins a meitat del segle XVII de les fonts musicals més significatives i influents de l’època barroca.

stats