Publicitat
Publicitat

El 16è Festival Internacional Orgue&nd oferirà visites guiades per les esglésies amb organistes locals

Durant l'edició d'enguany es presentarà un CD amb una selecció de les peces musicals que l'any passat van ser enregistrades en directe per RTVA.

La setzena edició del Festival Internacional Orgue&nd d'enguany inclourà com a novetat tres jornades de portes obertes amb visites guiades a càrrec d'organistes locals per tal de donar a conèixer els orgues de l'església d'Escaldes-Engordany, de la Massana i l'església arxiprestal d'Andorra la Vella. Així ho ha fet saber, aquest dimecres al migdia en roda de premsa, el director artístic del festival, Ignacio Ribas. Com a altres novetats que presentarà aquesta 16a edició, que comptarà amb cinc concerts programats del 10 al 20 d'agost, Ignacio Ribas ha destacat que el repertori d'aquest any s'ha centrat en el concepte de diàleg, ja que "amb els concerts programats volíem il·lustrar i recrear la conversa simbòlica que mantenen els orgues tant amb la imatge com amb els instruments". Per la seva banda, en relació amb el nom Orgue&nd, mossèn Ramon Sàrries ha precisat que aquesta nomenclatura no és casual i ha afegit que el que es pretén és consolidar una marca pròpia que identifiqui els concerts d'orgues d'Andorra mitjançant la doble lectura que ofereix el nom. "Amb Ourgue&nd volem transmetre la idea d'orgue acompanyat d'un altre instrument i també reflectir que són d'Andorra". El certamen l'organitza l'Associació Amics dels Orgues de les Valls d'Andorra i comptarà, un any més, amb el patrocini de la Fundació Crèdit Andorrà.

D'altra banda, mossèn Ramon Sàrries ha fet referència a la nova nomenclatura associada al festival, destacant la doble lectura que ofereix el nom Orgue&nd. A més, en relació als patrocinis rebuts, el mossèn ha recalcat que tot i cedir l'organització de forma exclusiva a l'Associació Amics dels Orgues de les Valls d'Andorra, "la Fundació Crèdit Andorrà segueix estant molt present en tot el festival com a patrocinador principal". "Sense aquesta ajuda aniríem molt coixos i segurament no haguéssim pogut programar els cinc concerts d'enguany", ha admès.

Quant als objectius que s'esperen assolir, Ignacio Ribas ha explicat que "l'afluència de públic podria superar els 2.000 visitants durant tot el certamen" i ha afegit que els tres pilars bàsics del festival són "la revalorització de la música d'orgue i la promoció de la qualitat d'aquests instruments, crear un punt d'atracció cultural de referència i aconseguir la implicació del major nombre d'entitats possible".

A més, en relació amb el repertori que poden oferir els orgues de les esglésies del Principat, el director artístic del festival ha detallat que "tenim un repertori molt ampli amb composicions que van des del segle XIII fins a l'actualitat". Respecte a la programació dels concerts, els artistes convidats al 16è Festival Internacional Orgue&nd són organistes i solistes de gran prestigi mundial. El festival s'iniciarà el 10 d'agost amb el concert a càrrec de l'italià Fausto Caporali i durant els dies posteriors serà el torn de la russa Monica Melkova (12 d'agost), els austríacs Johannes Ebenbauer i Siegfried J.Koch (15 d'agost), i els espanyols Miriam Cepeda i Luis Alberto Requejo (19 d'agost). El programa també inclourà la col·laboració d'un nou talent, la jove organista Mar Vaqué (17 d'agost).

Pel que fa a les qüestions d'àmbit més tècnic, el responsable tècnic del festival, Xavier Moreno, ha explicat que a diferència d'altres festivals d'orgue, des de l'Associació Amics dels Orgues de les Valls d'Andorra cada any s'intenta evolucionar una mica més el vessant tècnic que ofereix el festival perquè l'organista i l'orgue puguin adquirir el màxim protagonisme possible durant tot el concert. En relació amb aquest protagonisme per part d'organista i instrument, Xavier Moreno ha recalcat que a causa de la posició poc visible de l'orgue, "aquesta focalització no sempre és fàcil d'aconseguir". En aquest sentit, el responsable tècnic del festival ha comentat que "totes les esglésies comptaran amb pantalles gegants" perquè tots els assistents puguin presenciar els detalls de mans i peus dels músics, ja que "interpreten les peces amb el moviment de tot el cos". A més, Xavier Moreno també ha aprofitat per anunciar que amb l'edició d'enguany es presentarà un CD amb una selecció de les obres que l'any passat van ser enregistrades en directe per RTVA.

Els orgues com a Patrimoni Cultural

El director artístic del Festival Internacional Orgue&nd ha volgut recalcar que "els orgues són reconeguts com a béns de Patrimoni Cultural" en molts llocs que presenten unes característiques similars a les que ofereix Andorra i ha afegit que "el fet d'aconseguir aquest reconeixement ens ajudaria a millorar el manteniment dels instruments i obtenir una promoció molt més activa". Ignacio Ribas ha lamentat que "a Andorra encara no es reconegui com cal la figura d'aquests instruments" i ha finalitzat afirmant que "els orgues haurien d'estar ben controlats des del Govern".