Cultura 04/07/2018

Escultures humanes d'acer de l'artista Jordi Díez brillen a Escaldes-Engordany

Un total de nou obres omplen diversos indrets de la parròquia, en una exposició titulada 'El trànsit. Crònica d'un camí' i que vol unir el carrer i l'art

Ana
3 min
L'artista Jordi Díez Fernández amb una dels caps que representen la mirada eterna. / L. M. (ANA)

Escaldes-EngordanyDes d'aquest dimecres, diversos indrets de la parròquia d'Escaldes-Engordany s'han omplert d'escultures de l'artista Jordi Díez Fernández. Es tracta de l'exposició 'El trànsit. Crònica d'un camí', que consta de nou obres d'acer recolzades damunt d'una gran pedra de granit, un material autòcton del país i que serveix per forjar la connexió entre el carrer i la peça d'art. Les creacions estaran exposades durant tot l'estiu, fins el 29 de setembre.

Amb la figura humana com a vertebradora de la seva obra, les escultures escollides per Díez representen un viatge per tres etapes fonamentals d'un camí: la separació, la transició i la incorporació. Ara bé, l'artista ha defensat que "l'art és una premissa oberta" i que el públic pot tenir una visió diferent de la que ell ha establert.

El recorregut comença amb un torç al carrer dels Veedors, símbol de fortalesa necessària per fer un pas endavant i adquirir més saviesa. Continua una mica més amunt amb una tenista, símbol del treball dur, de la disciplina, del sacrifici... En definitiva, de la recerca de la perfecció. I els amants d'acer, que serien l'últim esglaó de la separació o el fet d'allunyar-se d'un entorn conegut i segur per entrar en un de desconegut. La primera cosa que té lloc en el camí és, precisament, la dissolució de l'ego, simbolitzat per aquesta parella amorosa i per la desaparició del jo i la conversió en una unitat major i única, fruit de la unió entre dos persones que es completen.

Si continuem el camí, a l'avinguda Carlemany i al Parc de la Mola podem trobar uns caps, els quals juguen amb el concepte 'd'ulls buits' per reflectir una mirada eterna. Volen representar un símbol d'autenticitat amb el que s'està fent. Precisament, el llindar, una altra de les escultures instal·lada al Parc de la Mola, és la que representa el pas a la transició, segons ha explicat en declaracions als mitjans Jordi Díez, que és l'etapa on deixem enrere el que sabem i recuperem l'estat de sorpresa. L'artista ha personificat aquest instant en una figura femenina que, amb aparent confiança, convida a entrar en aquest tram, és a dir, al camí.

Tornant a l'avinguda Carlemany, el públic es trobarà amb un tribut a Lita Cabellut, que és aquell moment del viatge en què ja no calen referents i la figura flota tranquil·lament amb calma, deslligada del terra; i també amb l'Age Quod Agis, que s'identifica clarament amb un Crist a la creu, però ascendent, sense estar vençut, sinó triomfant.

Ja per últim, en la incorporació, l'escultura del Winged Man en plena Plaça Santa Anna denota que el camí s'ha acabat i estén la mà amb una mica més de saviesa, com a ofrena i acomiadament alhora. Es refereix a una persona nova, on només es manté allò més autèntic.

El comú escaldenc estudia quedar-se una de les escultures

El comú d'Escaldes-Engordany buscava per a l'exposició un art figuratiu, en consonància amb la figura de la dama de gel. "Ràpidament ens van engrescar i encantar" ha dit el conseller de Cultura, Salomó Benchluch, en referència a l'obra de l'escultor Jordi Díez. Benchluch ha volgut destacar que és la primera vegada que s'uneixen tantes obres de Díez en una mateixa exposició al carrer, la qual s'ha dissenyat exclusivament per a la parròquia escaldenca. Ara, l'equip comunal està valorant si quedar-se amb alguna de les escultures. El conseller ha reconegut que no era la idea inicial, però que ara sí que és una opció que està al damunt de la taula i que tot depèn de l'oferta econòmica que els faci l'equip de l'artista. Salomó Benchluch ha explicat que dins la partida destinada a la celebració del 40è aniversari de la parròquia, hi ha un petit fons que es podria destinar a comprar una de les creacions.

De fet, l'exposició 'El trànsit. Crònica d'un camí' ha estat cedida per l'autor, de manera que el comú d'Escaldes-Engordany només s'ha hagut de fer càrrec del transport, les assegurances i el granit, que s'eleven a uns 13.000 euros. La mostra es completarà, el 22 de setembre, amb un taller per a infants i una visita guiada a les escultures a càrrec de Jordi Díez. Pels més grans, aquest mateix dia, l'autor oferirà la conferència 'El que sé sobre l'art. Què és i per a què ens serveix', amb l'objectiu d'explicar el significat de l'art a la vida real.

stats