Una exposició inèdita i polifacètica de Guinovart

La mostra, que es pot visitar fins el 23 de març, exposa obra gràfica, original, escultòrica i il·lustrada de l'artista català

Guiats per la filla de l'artista, directora de la fundació i comissària de l'exposició, Maria Guinovart ha conduit als assistents per diverses sales de l'ambaixada espanyola per descobrir el Josep Guinovart més polifacètic. “És una mostra totalment única i és la primera vegada que mostrem, encara que sigui amb pinzellades, totes les seves facetes en una mateixa exposició”, detalla.

Entre les obres exposades hi ha presència de l'obra gràfica, la d'originals, l'escultòrica i la d'il·lustrador de l'artista català que en un primer moment tenia com a fil conductor la poesia i la literatura. Per això totes les obres seleccionades són les que Guinovart va fer inspirant-se i dedicades a aquells poetes amb qui hi va tenir un vincle especial com León Felipe, Joan Salvat Papasseit, Pere Quart, Blas de Otero o Antonio Machado. 

“Va ser un gran gravador i un gran litògraf, va fer obres originals i és menys conegut com a escultor perquè quasi està al llindar de la poesia visual, malgrat que el coneixem amb totes aquest facetes, aquí hi ha una pinzellada de cadascuna d'elles”, ressalta la comissària de l'exposició. Al llarg del recorregut, que s'ha fet especialment per la inauguració de la mostra aquest dilluns al vespre, s'ha volgut fer palesa la participació de totes les arts, més enllà de les plàstiques. Així, els Petits Cantors han ofert una cançó dedicada a l'exposició i també hi ha hagut un recital de poesia a càrrec d’Ester Fenoll, Iago Andreu i Manel Gibert amb peces de poetes més pròxims a l'artista català.

Al final del recorregut l'art de Guinovart també s'ha pogut tastar de la mà del xef Carles Flinch que ha fet una coca de recapte amb la qual s'ha volgut homenatjar la seva l’obra plàstica. “Així hem aconseguit teixir complicitats i podem parlar d'art amb A majúscula”, ha destacat la filla de l'artista. 

A la inauguració hi han assistit diverses autoritats, entre elles l'ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros; la ministra d'Exterior en funcions, Eva Descarrega; la ministra de Cultura, Joventut i Esports en funcions, Olga Gelabert, i la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol. L'exposició, situada a l'ambaixada espanyola a Andorra, es podrà visitar fins al proper 23 de març i s'emmarca dins de les celebracions de l'any Guinovart que commemora els deu anys de la seva defunció.