Cultura 11/12/2018

Humanitzar la rotonda

Enllestida la primera fase del nou mural que pretén homenatjar les persones que fan possibles les obres i infraestructures del país

Agència Ana
2 min
El mural interurbà de Samantha Bosque situat a la part inferior de la rotonda de les Dos Valires. / M. M. (ANA)

EncampJa fa uns quants dies que la bastida no hi és i els conductors que fan el recorregut habitual cap a les parròquies altes o els turistes que van pujar aquest cap de setmana passat ja han pogut veure el nou mural situat a la part inferior de la rotonda del túnel de les Dos Valires. Tot i això, no ha estat fins aquest dimarts quan s'ha fet la mostra oficial de la pintura que, una vegada més, va a càrrec de l'artista del país Samantha Bosque.

Aquest cop, però, l'artista ha puntualitzat que l'actuació és diferent. "Més que un mural és una intervenció de tot l'espai", ha exposat, a la vegada que ha recordat que aquesta és la primera fase de l'obra. La segona part, que es remprendrà un cop passi l'hivern, afectarà les columnes i totes les parts de formigó de la rotonda que queden per pintar. De fet, de moment s'han il·lustrat només 480 metres dels 1.250 previstos en el projecte. "L'objectiu és que quan s'entri a la rotonda sempre veuràs coses pintades", i ha desvetllat que amb la part que queda per fer es podran veure autobusos antics, altres personatges o nens dibuixant el seu futur.

La importància de les persones que hi ha darrere de les obres i de les infraestructures que es construeixen al país és el fil conductor de la pintura, que ha estat encarregada pel ministeri d'Ordenament Territorial i que compta amb un pressupost de 35 mil euros. "La idea és humanitzar un espai tant inhòspit com aquest, perquè al final per molta obra, moltes màquines i molt formigó que tinguem si no hi ha persones darrere les obres no es fan", ha sintetitzat Bosque.

Pel que fa als personatges que apareixen al mural, l'artista ha apuntat que són anònims, però que s'ha inspirat amb fotos d'arxiu de FHASA, l'actual FEDA. "Fer un homenatge a totes aquelles persones que han contribuir a la modernització del país", ha argumentat sobre l'obra el ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres.

El trasllat dels frescos, a mitjans de gener

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, que també ha estat present a l'acte, ha avançat que serà possible fer el trasllat dels frescos de l'església de Santa Coloma de manera definitiva al nou Espai Columba cap a mitjans de gener. “Quan estigui tot aclimatat i hi hagi una bona temperatura exterior es farà el trasllat, calculo mitjans del primer mes de l'any que ve”, ha explicat. D'altra banda, també ha apuntat que el ministeri treballa amb un projecte d''street art', com el mural que s'ha estrenat aquest dimarts, que estarà relacionat amb l'església de Santa Coloma i l'Espai Columba. Tot i que no ha volgut avançar molt més, s'ha compromès a explicar el projecte abans de les eleccions.

stats