Cultura 30/11/2016

El II Fòrum Pirineus constata que l'espanyol és una llengua "de moda" però no "de poder"

Carmen Posadas, Carme Riera i Javier Moro es mostren preocupats pel creixement exponencial dels anglicismes que colonitzen l'espanyol

Ana
3 min
Els ponents debatent sobre la llengua al II Fòrum Pirineus / J.R. (ANA)

Andorra la VellaEls escriptors Carmen Posadas, Carme Riera i Javier Moro han debatut aquest dimecres en el II Fòrum Pirineus sobre la salut de la llengua espanyola i el fet de ser un idioma "de moda" i amb prestigi literari, però que, en canvi, li falta "conquerir el poder". Els ponents també han expressat la seva preocupació pel creixement exponencial dels anglicismes i de les dificultats per incorporar-los a la llengua espanyola. Sobre aquesta qüestió, Carme Riera ha reconegut que per a la Reial Acadèmia Espanyola és "una batalla bastant perduda", ja que la llengua és de qui en fa ús i l'acadèmia el que fa és recollir aquest ús.

El Centre de Congressos d'Andorra la Vella ha acollit aquest dimecres la segona edició del Fòrum Pirineus, organitzat per les agències EFE i ANA amb la col·laboració de l'Ambaixada d'Espanya a Andorra, el Govern i el Comú d'Andorra la Vella. L'acte ha estat protagonitzat per tres escriptors de prestigi, Carmen Posadas, Carme Riera i Javier Moro, que han debatut sobre el paper de la llengua espanyola en el marc de la Capitalitat de la Cultura Iberoamericana que ostenta Andorra la Vella, amb el director general de Fundéu (Fundació de l'Espanyol Urgent), Joaquín Müller, com a moderador.

Els tres escriptors han coincidit en assenyalar la bona salut de la llengua espanyola, tant per nombre de parlants (500 milions) com pel seu prestigi literari i l'interès que hi ha mundialment per aprendre'l. Tot i això, han reconegut que l'anglès porta avantatge en termes de poder, i també pel fet de ser la llengua de les tecnologies, de manera que el repte de l'espanyol és "conquerir el poder", començant per l'educació i la recerca. Amb tot, Carmen Posadas ha posat la dosi d'optimisme assenyalant que als Estats Units cada cop es parla més espanyol i que es calcula que al 2050 serà una nació bilingüe, mentre que Javier Moro considera que l'espanyol té un potencial que els poders públics "no li saben treure partit".

Un altre dels focus de debat ha estat la preocupació pel creixement exponencial dels anglicismes i la colonització que porten a terme en la llengua espanyola. Carme Riera, que és membre de l'Acadèmia Espanyola, ha admès que la institució tendeix a prioritzar les paraules espanyoles però que "la batalla està bastant perduda", perquè "hem de recollir l'ús que es fa de la llengua", i els seus propietaris són els seus parlants. Al seu torn, Posadas ha puntualitzat que la globalització té l'efecte col·lateral "de tornada a la tribu", de tornar a necessitar referents propers, i "és d'aquí d'on vénen els nacionalismes".

Sobre aquest tema, Riera també ha volgut afegir que les llengües "no s'oposen, cap està en guerra contra una altra", sinó que en tot cas "ho estan els parlants i alguns que volen instrumentalitzar certs aspectes polítics".

De la seva banda, Javier Moro ha volgut destacar el fet que les llengües marquen el caràcter de les persones, cosa que ha experimentat ell mateix pel fet de ser bilingüe entre l'espanyol i el francès. "En funció de l'idioma amb què parlo, em canvia la manera de ser i de veure el món", ha assegurat. Moro també ha remarcat que per un escriptor espanyol, anar a Llatinoamèrica és "sentir-se com a casa", però ha lamentat la poca connexió que aquests països tenen entre ells i les dificultats que tenen els autors llatinoamericans per promocionar-se per aquest espai de llengua comuna.

Finalment, els ponents també han posat sobre la taula que a Espanya els escriptors estan perdent el criteri d'autoritat, una situació que encara es manté a Llatinoamèrica. De fet, Posadas ha lamentat que a Espanya, "ser culte és una pedanteria", i que això té com a conseqüència que tothom parli amb un llenguatge pla.

El fòrum ha comptat amb la presència de la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, del cònsol menor d'Andorra la Vella, Marc Pons, i de l'ambaixador d'Andorra a Espanya, Manuel Montobbio. A més, el certamen ha comptat amb el patrocini de FEDA Cultura, Automòbils Pyrénées, Smart i Tabandor, així com amb la col·laboració de Grup Planeta, Arthotel i ST.

stats