La companyia Ailey II i el tenor mexicà Javier Camarena, plats forts de la Temporada de Música i Dansa 2018

La 24a edició es completa amb les actuacions de la pianista Khatia Buniatishvili i el conjunt de Virtuosos de la Filharmònica de Berlín

Ja es coneix la programació de la 24a Temporada de música i dansa d'Andorra la Vella MoraBanc. Aquest dijous al matí s'ha fet la presentació del cartell a l'Andorra Park Hotel, que per aquest 2018 comptarà amb quatre actuacions de primer nivell internacional, entre els mesos de febrer i abril, al Centre de Congressos de la capital andorrana. Les propostes van des de la música clàssica fins a la lírica, i passant per la dansa contemporània.

La temporada començarà el dia 1 de febrer amb l'actuació d'una de les companyies de dansa més populars d'Amèrica, Ailey II. Es tracta de la formació petita de la gran Alvin Ailey Repertory Ensemble, integrada per un total de 12 ballarins, la qual és molt més operativa a l'hora de viatjar per l'estranger, ja que la gran companyia està formada per una vuitantena de persones. En el repertori de danses que oferiran al Principat, entre altres, no hi faltarà 'Revelations', la peça de dansa moderna més vista de la història des que es va estrenar el 1960 i que explica la història de les persones de raça negra als Estats Units.

Uns dies més tard, el 13 de febrer, aterrarà al país la que es coneix com la Beyoncé del piano: Khatia Buniatishvili. Aquesta jove, originària de Geòrgia, és una icona d'una nova generació de pianistes, que captiva el públic amb el seu virtuosisme i temperament. Pel seu concert a Andorra ha preparat un repertori amb peces clàssiques de Brahms, una transcripció del ballet del Trencanous de Txaikovski i Liszt. Com a novetat, el concert de Buniatishvili comptarà amb el patrocini de la prestigiosa marca Bulgari, de la mà dels joiers andorrans Pons & Bartumeu. En aquest sentit, Enric Bartumeu ha dit, en una intervenció durant la roda de premsa, que la col·laboració de la seva empresa és una petita aportació a la música clàssica, "una activitat que, per desgràcia, arriba a una minoria de la població".

La tercera de les actuacions, el 4 de març, estarà protagonitzada pels Virtuosos de la Filharmònica de Berlín, un conjunt format per 13 músics de la gran orquestra, una de les més importants del món. Aquest grup de músics retran homenatge a un dels grans compositors del segle XX, el nord-americà Leonard Bernstein, a qui dedicaran la primera part del seu repertori. Entre altres, Bernstein és conegut per ser el compositor de la banda sonora de 'West Side Story'. La segona part estarà protagonitzada per Txaikovski, com a record en el 125è aniversari de la seva mort.

Finalment, l'endemà de Sant Jordi, el 24 d'abril, tancarà la temporada un altre dels plats forts d'aquest any, el tenor mexicà Javier Camarena, que s'ha convertit en el furor del món de l'òpera. És el primer intèrpret en oferir un bis en dues funcions consecutives, primer a la Metropolitan Opera House i després al Teatro Real de Madrid.

El director artístic, Josep Maria Escribano, ha volgut assenyalar el vessant contemporani de la majoria de propostes. Pel que fa a la dansa d'Ailey II ha dit que "ballen modern i interpretaran música pop". Sobre Khatia Buniatishvili, Escribano ha apuntat que "el repertori serà de compositors romàntics", malgrat que la pianista sigui una artista "completament pop". "Leonard Bernstein és un compositor absolutament contemporani", ha definit el director artístic, mentre que la proposta més clàssica serà la de Javier Camarena, amb el seu cant líric.

La programació de la Temporada de música i dansa 2018 tindrà un cost de 180.000 euros, assumit a parts iguals entre el comú d'Andorra la Vella i MoraBanc, una xifra que és similar a la de l'any passat. Que hi hagi un espectacle menys que el 2017 a la programació no és per qüestions econòmiques, sinó de calendari. El cònsol menor, Marc Pons, ha volgut destacar el nivell dels espectacles, dels quals ha dit que són "d'un nivell incontestable i de renom mundial". Pons també ha avançat que es manté l'horari de les 8 del vespre per a totes les actuacions, excepte la de la Filharmònica de Berlín, que s'ha programat per un diumenge a les 6 de la tarda, per tal "d'afavorir l'assistència d'un públic heterogeni".

Des de MoraBanc, la directora general adjunta Negoci Andorra, Gisela Villagordo, ha remarcat el compromís de l'entitat bancària "amb Andorra i amb tots aquells projectes que sumin tant a Andorra com a la cultura d'aquest país". Villagordo ha dit que "la Temporada de música i dansa és un exponent de primer nivell" en aquest sentit i ha desitjat que el programa "faci viure unes emocions intenses".

Les entrades per a les diferents propostes ja es poden comprar al web de MoraBanc, al Centre Cultural La Llacuna, a l'Oficina de Turisme d'Andorra i els dies d'espectacle al Centre de Congressos. Els preus oscil·len entre els 25 i els 35 euros. Fins al 18 de gener també es poden adquirir els abonaments per als quatre espectacles, amb un 25% de descompte.

Etiquetes